Brnjac: Kroz Zakon o turizmu poticat ćemo održivu nautiku

Slika /2023_WEBMINTS/230621_konferencija1.jpg

​U sklopu programa hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), a uz potporu projekta EUSAIR Facility Point za podršku provedbi Strategije te 4. Stupa EUSAIR-a „Održivi turizam“ Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je konferenciju „Održivi nautički turizam“. Konferencija je okupila eminentne stručnjake iz ovih područja, kreatore politika, obrazovne institucije i druge relevantne dionike kako bi raspravljali o načinima poticanja razvoja održivog nautičkog turizma.

„Jadranska i jonska regija iznimno je bogata vodama – uz mora, obuhvaća i brojne rijeke i jezera, kao i više od 70 kulturnih i prirodnih dobara na popisu Svjetske baštine UNSECO-a. Zato je iznimno važno očuvati te resurse, ne samo za turiste koji nas posjećuju, već i za sve stanovnike ovog područja, kao i za generacije koje dolaze. Zbog toga smo kao prioritet hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om istaknuli temu primjene mjerljivih pokazatelja održivog turizma, a posebice u brizi za čisto more. Održivi razvoj i inovacije su temeljni stupovi zajedničkog puta prema prosperitetnoj budućnosti jadranske i jonske regije“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na otvaranju konferencije te istaknula koje novitete će za nautički turizam donijeti novi krovni zakon koji će se uskoro naći na javnoj raspravi.

„Kroz novi Zakon o turizmu unaprijedit ćemo okvir za poticanje ulaganja u turizmu, a po prvi puta će se stvoriti i poseban okvir poticaja za održivu nautiku. Poticat će se projekti u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji između ostaloga uključuju i charter flotu kao i djelatnosti smještaja gostiju na plovilima nautičkog turizma za krstarenje i plovila za jednodnevne i višednevne izlete. Radi smanjivanja emisija stakleničkih plinova iz turizma, osigurat će se dekarbonizacija turističke infrastrukture i zelena tranzicija turističke flote. Po prvi puta će se omogućiti korištenje potpora za charter flotu i to za obnavljanje ili kupnju čistih vozila ili vozila s nultom stopom emisije. Omogućit će se i ulaganje u marine, i to prihvatnih kapaciteta za crne tankove u marinama“, zaključila je Brnjac.

Važan dio konferencije bio je posvećen i predstavljanju rezultata istraživanja TOMAS CROATIA 2022 - Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj, dok su sudionici konferencije kroz dva panela mogli su čuti informacije o važnosti nautičkog turizma u Jadransko-jonskoj regiji kao i primjere najbolje prakse u održivoj nautici i prednosti koje ona donosi za cijelu jadransku i jonsku regiju.

U panelima su sudjelovali Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, Uroš Kandić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i omladine Republike Srbije, Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI - Adriatic Croatia International Club, za djelatnost marina d. d., Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner, Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Ante Mandić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Pisane vijesti