Bol: Počelo 11. okupljanje hrvatskih turističkih djelatnika

Slika /arhiva/logo_dubrovnik.jpg

U Bolu na Braču počeo je danas 11. susret hrvatskih turističkih djelatnika u povodu dodjele nagrada i priznanja u akciji ocjenjivanja kvalitete hrvatski turističkih odredišta koju provode Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Okupljanje je počelo "Hrvatskim hotelijerskim forumom" na kojem je, uz raspravu o učincima turističke sezone, upozoreno i na problem nedostatka kvalitetne radne snage s kojim se sve više suočava hrvatski turizam.

Zbog nedostatka kadrova u turizmu Hrvatska će, upozoreno je, biti prisiljena "uvoziti" konobare, kuhare, ali i drugo osoblje, poput sobarica, iz susjednih i udaljeniji zemalja.

Osim broja djelatnika još je veći problem s njihovom kvalitetom, jer, kako je istaknuto, kvalitetniji kadar posao lako nalazi u inozemstvu, a Hrvatskoj ostaje priučena radna snaga.

Zbog toga će, najavljeno je, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera potkraj studenoga organizirati i poseban skup o toj temi.

Poslijepodne se održava i međunarodno stručni skup o mototurizmu u organizaciji Hrvatskog autokluba (HAK) na kojemu, uz domaće, sudjeluju i predstavnici i stručnjaci međunarodne automobilističke udruge FIA i europskih autoklubova.

To je prvi takav skup koji se održava u Hrvatskoj, a koji je posvećen ulozi i značaju mototurizma u ukupnoj turističkoj ponudi i mogućnostima njegova unapređenja i podizanju kvalitete usluga.

Mototurizam je, uz nautički turizam, ističu organizatori, najrašireniji oblik turizma na Sredozemlju, a gosti u kampovima najbolji su potrošači.

Skup turističkih djelatnika, hotelijera i ugostitelja nastavlja se sutra "Hrvatskim turističkim forumom" s temom "Turizam - žderač prostora". Naglasak je na potrebi zaštite prostora od "nasrtaja" turističke gradnje.

Skup završava sutra svečanom dodjelom nagrada i priznanja hrvatskim turističkim odredištima, tvrtkama i pojedincima "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2007."

Suorganiztori skupa su ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar, Hrvatska udruga hotelijera i restoratera i Hrvatski autoklub.

(Hina)



Pisane vijesti