Blago optimističke najave s austrijskoga turističkog tržišta za Hrvatsku

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

Hrvatsku je u prvih deset mjeseci ove godine posjetilo osam posto više turista iz Austrije nego u isto vrijeme lani, a još suzdržane najave s austrijskog tržišta ipak ulijevaju blagi optimizam za daljnji rast turista s tog tržišta, istaknuo je u ponedjeljak na konferenciji za novinare direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču Ranko Vlatković.

Od početka siječnja do kraja listopada ove godine Hrvatsku je posjetilo 1,15 milijuna turista iz Austrije, koji su ostvarili 6,43 milijuna noćenja, što je u dolascima porast za 8,67 posto i u noćenjima za 8,22 posto u odnosu prema istom razdoblju lani. U ukupnom broju noćenja u Hrvatskoj austrijski turisti imaju udio od 8,16 posto.

Po broju noćenja austrijski su se turisti svrstali na listu top 3, odmah iza njemačkih i slovenskih gostiju, rekao je Vlatković pred 40-ak austrijskih i hrvatskih novinara u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču.

"Hrvatska je omiljena turistička destinacija Austrijanaca, zbog blizine posjećuju je više puta godišnje te se bilježi kontinuirano povećanje austrijskih turista", istaknuo je te dodao kako se nada da će se taj trend nastaviti.

Vlatković je izdvojio i projekt "Hrvatska 365", čija je svrha povećati turistički promet u predsezoni  i posezoni, te novi slogan 'Croatia, Full of Life/ Hrvatska puna života' kojim se Hrvatska želi predstaviti kao privlačno i zanimljivo turističko odredište tijekom cijele godine.

Ocijenio je da su najave o tome gdje će Austrijanci iduće godine provesti godišnji odmor - zbog teškog vremena i terorizma - zasad nesigurne, ali, dodao je, u takvoj situaciji upravo će destinacije brzo dostupne vlastitim prijevozom biti u fokusu interesa.

"U razgovoru s touroperatorima i turističkim agencijama ističe se da se Hrvatska odlično pozicionirala i da u 2016. godini možemo očekivati dobru turističku godinu", rekao je Vlatković.

Poznato je da oko 50 posto Austrijanaca godišnji odmor provodi u svojoj zemlji, a više od 65 posto ih na odmor ide vlastitim prijevozom.

Hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković istaknula je da je turizam važna gospodarska grana u Hrvatskoj te kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose.

(Hina)



Pisane vijesti