Bilogorska konjička turistička staza prva iz Hrvatske u međunarodnom katalogu konjičkog turizma

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180601_konj_bd_acins.jpg

Bilogorska konjička turistička staza prva je i za sada jedina takva iz Hrvatske uvrštena u međunarodni katalog konjičkog turizma za 2018./2019., kojeg na engleskom, talijanskom, ruskom i kineskom jeziku distribuira međunarodna asocijacija konjičkog turizma ENGEA, doznaje se iz hrvatske podružnice ENGEA-e. Organizacije ima više od 30 tisuća članova, a njegova počasna članica je i Jasna Vaniček-Fila, koja je prije tri godine, kao tadašnja direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, u suradnji s Ivicom Pirinom te konjičkim udrugama i OPG-ovima iz te županije, pokrenula projekt staze, zasad jedine međunarodno testirane i certificirane konjičke staze u Hrvatskoj.

Podsjećajući da se taj projekt temelji na tradiciji konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju, od kojih je nekoliko njih proteklih godina otvorilo i svoja seoska turistička domaćinstva, iz hrvatske podružnice ENGEA iznose podatke da na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 15-ak aktivnih konjičkih udruga te 10-ak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i aktivni su članovi konjičkih udruga.

Slijedom toga, uspostavljen je i kontakt s ENGEA-om, koja ima sjedište u Italiji i djeluje kroz svoje udruge u još sedam zemalja, a čiji su stručnjaci u siječnju 2016. u višednevnim edukacijama certificirali osam vodiča turističkog jahanja s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potom je u tom kraju uslijedila i Međunarodna konvencija konjičkog turizma, osnovana je i podružnica ENGEA Hrvatska sa sjedištem u toj županiji, da bi u jesen 2016. uslijedilo i prvo međunarodno certificiranje Bilogorske konjičke turističke staze duge 90 kilometara, s 20-ak 'horses welcome' punktova, uključujući i agroturizme te ugostiteljske i objekte kulturno-povijesne baštine.

Uz potporu Hrvatske turističke zajednice (HTZ), bjelovarsko-bilogorska županijska turistička zajednica je na četiri jezika izdala online i offline brošure "Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju", da bi prošle godine krajem svibnja u obilasku bila i njemačko-švicarsko-engleska karavana, koja je projahala dionicu nove konjičke rute od Otoka do Bilogorske konjičke staze.

Krajem prošle godine podružnica ENGEA Hrvatska zajedno s povijesnom postrojbom Bjelovarski Graničari Husari 1756. sudjelovala je i na obilježavanju 20 godina ENGEA Italija i njihove povijesne postrojbe Garibaldini u Parmi, kada su Jasna Vaniček-Fila i Ivica Pirin dobili i priznanja za doprinos razvoju i promicanju međunarodnog konjičkog turizma.

Iz hrvatske podružnice ENGEA ističu da je sve to potaknulo i druge županije, poput Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke, da se priključe projektu odnosno da žele dobiti certificirane vodiče, sigurne i stručno certificirane staze, što može pridonijeti razvoju konjičkog turizma u Hrvatskoj. (Hina) 

Ostale vijesti