Beč lani zabilježio rekordnih 16,48 milijuna turističkih noćenja

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/190128_wien_fah.jpg

Bečki turizam obara rekorde - lani je glavni grad Austrije zabilježio 16,48 milijuna turističkih noćenja, što je za 6,3 posto više nego godinu ranije, dok je neto prihod od noćenja od siječnja do studenoga porastao za 11,8 posto, na 793 milijuna eura, objavio je Inozemni ured Grada Beča. "Bečka turistička djelatnost u protekloj je godini dosegnula povijesno najveći prihod. Porast prihoda od noćenja pri tome je bio dvostruko veći od porasta broja samog noćenja", navodi se u priopćenju. Pritom se napominje da statistikom nisu obuhvaćeni podaci za prosinac prošle godine, ali je poznato da je broj noćenja u posljednjem mjesecu godine iznosio 1,63 milijuna, što je u odnosu na isti mjesec 2017. porast od 15,8 posto.

Po podacima Inozemnog ureda Grada Beča, lani je čak 82 posto gostiju došlo iz inozemstva, a najjača su tržišta i prošle godine bila Njemačka, Austrija, SAD, Francuska, Rusija te Švicarska.

No, zabilježen je i veliki porast broja gostiju iz zemalja kao što su Japan (12 posto), Izrael (21 posto), Ukrajina (42 posto), Tajvan (29 posto) te Saudijska Arabija (19 posto).

"Razlog za sjajne turističke rezultate austrijske metropole stalna su ulaganja u razvoj infrastrukture, prometne povezanosti i marketing", navodi se u priopćenju. 

Potkrepljuje se to podacima da je beča zračna luka Schwechat, koja povezuje glavni grad Austrije s 205 redovitih destinacija u 71 zemlji svijeta, lani također ostvarila rekordni broj putnika od ukupno 27 milijuna, što je u odnosu prema 2017. godini povećanje za 10,8 posto. 

U prosincu je uvedena nova noćna linija željeznice koja povezuje Beč s Berlinom, a marketinških proračun Turističke zajednice grada Beča za 2019. predviđa izdvajanja u visini od 16,2 milijuna eura na 19 tržišta, navode iz Inozemnog ureda Grada Beča.

Cilj gradske uprave i turističke zajednice je do 2020. dosegnuti 18 milijuna noćenja i više od milijardu eura prihoda godišnje, zaključuje se u priopćenju.

(Hina/FaH)

EU