Baška Voda i obližnja mjesta Makarske rivijere očekuju umanjivanje minusa

Slika 15.7.2009
U Baškoj Vodi te još pet obližnjih mjesta na Makarskoj rivijeri trenutno se odmara oko sedam tisuća turista ili očekivano oko 10 posto manje nego lani u ovo vrijeme, ali i u tim se mjestima nadaju da će srpanj i kolovoz, u kojima se ostvari oko 60 posto godišnjeg prometa, ipak umanjiti minuse od oko 9 posto za prvih šest mjeseci ove godine, doznaje se od direktora Turističke zajednice općine Baška Voda Ante Jurišića.

Iako je turista manje nego lani Jurišić ističe da se to ne vidi na prvi pogled, te da za onog tko prvi puta dolazi u Bašku Vodu i obližnja mjesta koje pokriva 'njegova' turistička zajednica (Promajna, Krvavica, Topići, Bratuš i Bast) trenutno sve može izgledati puno, jer su gužve i na plažama i u restoranima. Za turiste se ove godine u sklopu manifestacije Baškovoško ljeto priređuje oko 60 različitih, zabavno-kulturnih događanja.

Posebno veseli, kako kaže, što se ove godine na tom području ponovo bilježi više turista iz Nizozemske, Njemačke i Austrije, koje su lanjskih godina pomalo 'gubili'. Velik je broj i Poljaka, te Šveđana i Finaca, uz tradicionalne Čehe i Slovake.

Uz njih u plusu su im i turisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, dok je domaćih registriranih turista u strukturi oko osam do devet posto.

Jurišić navodi i da, kao i svake godine, ima i neprijavljenih turista, prijatelja, rođaka i sličnog, te da bi brojke bile drugačije (možda i bolje) kada bi se svi prijavljivali.

Za cijene smještaja i ostalih usluga na tom području kaže da su u cjelini otprilike na prošlogodišnjoj razini, a smatra i da ih ne treba posebno snižavati, osim kroz neke dodatne akcije.

Komentirajući turističku potrošnju u tim mjestima ističe kako ima svega, od toga da mu se neki trgovci, ugostitelji, privatni iznajmljivači i hotelijeri hvale da im je promet bolji nego lani, do onih koji tvrde suprotno.

Ukupno na tom području ima oko 13 tisuća registriranih turističkih kreveta, od čega je više od polovice u privatnom smještaju, koji je dominantan tip smještaja i cijele Makarske rivijere. Hotela je na tom području 12, od kojih pet nosi četiri zvjezdice. (Hina)


Pisane vijesti