„Bašćanski pir“

Slika /arhiva/12-bascanski-pir-photo.jpg

„Bašćanski pir“, koje se održava 28. i 29. srpnja, predstavlja jedinstvenu kulturnu manifestaciju obnovljenu 2010. godine nakon 38 godina stanke. Predstavlja narodne običaje vjenčanja i starinskih običaja, tijekom dvodnevne manifestacije koja obuhvaća: udvaranje, prošnju, pripremu za vjenčanje, blagoslov roditelja, čin vjenčanja i pučko veselje.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija predstavlja „etno muzej na ulici“, a čine ju 150 sudionika - zaljubljenika u tradicijske običaje koji svojim ulogama rekonstruiraju događaj vjenčanja, unoseći elemente srednjovjekovnih običaja. Događaji se odigravaju na autentičnim lokacijama stare jezgre Baške, na Paladi, u uskim starim ulicama Baške, na bunaru, ispred župne crkve i u njoj, te na Staroj rivi gdje se odvija središnji događaj pirovanja.

Pir je napravljen prema starim spisima bašćanskog kroničara Marka Šorića, a već dvije godine posvećuje se dr. Vinku Dorčiću, književniku, publicistu i znanstveniku rodom iz Baške, čije se pjesme i danas pjevaju. Ove godine obilježava se 20. godišnjica njegove smrti (1900. - 1992.).

„Bašćanskim pirom“ upriličit će se izvorni doživljaj pučke tradicije, a široj će publici biti predstavljena i ljepota svečanih i prigodnih narodnih nošnji od kojih su mnoge napravljene od svile, damasta, brokata kao i od pamučnih tkanina koje su nosile imućnije mještanke zahvaljujući vezi trgovaca i pomoraca sa susjednim primorskim gradovima Dalmacije i Italije. Zanimljive su i nošnje iz kućne radinosti (tzv. vunene sarže, sukno i polusukno od kojih su se šivale suknje). Na glavi se može vidjeti rub - pokrivalo za glavu koje su mještanke nosile na poseban način, a čiji je oblik jedinstven za otok Krk. Uz nošnju se nosi i raskošan nakit - naušnice  baci' i bogati lanci od zlata s medaljom za „tri puta oko vrata“.

Organizatori: TZ općine Baška i KD Šoto Jurandvor - Baška, te odbor za organizaciju Bašćanskog pira kojeg čine Majda Šale, Nataša Plišić (Dujmović) Franicina, Sonja Polonijo, Marija Dorčić (Barakićeva), Ivan Barbalić (Gunga) i Izidor Čubranić (Piro).
Podršku manifestaciji dali su: Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Općina Baška, Kulturno Društvo Šoto Baška - Jurandvor, Hoteli Baška d.d., restoran Cicicbela, bistro Forza, restoran Nada iz Vrbnika, Udruga Žlahtina iz Vrbnika.



Najave