ARTUR: Radionica „Arhitektura javnih prostora i njena uloga u turizmu"

Slika /arhiva/DAZ-logo-web.jpg

Društvo arhitekata Zagreba u suradnji s partnerima, organizira drugu radionicu „Arhitektura javnih prostora i njena uloga u turizmu“ u sklopu programa ARTUR (Arhitektura i turizam).

Radionica će se održati 26.11.2013. u Dubrovniku (hotel Valamar Lacroma Dubrovnik, Babin kuk, u 9.30 sati, u dvorani Elafiti).

Na dubrovačkoj radionici, s temom "Identitet: Grad – regija", sudionici će se baviti pitanjem definiranja koncepta identiteta regije, uvažavajući važnost razvoja turizma na temelju cjelovitog potencijala grada i regije kroz podizanje svijesti o gospodarskom i kulturnom potencijalu koji proizlazi iz specifičnog prirodnog okruženja, kulture i tradicije. ARTUR u kontekstu  tranzicije i pratećih pojava poput nezgrapnosti masovnog turizma, pronalazi ravnotežu u  poticanju ekonomskih, socijalnih, kulturnih i ekoloških  projekata  koje polaze od lokalnih kulturno-geografskih specifičnosti s ciljem razvoja čitave regije, poput sveučilišnog turizma, koji ima pozitivan učinak na razvoj cjelogodišnjeg turizma, te se uklapa u povijesnu i kulturnu sliku grada.

Program ARTUR iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Hrvatske gospodarske komore. Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) predstavilo je, 30. rujna 2013. u Zagrebu, program ARTUR-Arhitektura i turizam te ovogodišnju temu Turistički prostor: Grad i regija, koja se bavi propitivanjem i istraživanjem odnosa turističkih gradova i njihovih regija. Temeljna pretpostavka u oblikovanju ove teme bila je važnost razvoja turizma i kulturne ponude u gradovima kao nositeljima razvoja cjelogodišnjeg turizma kako u samim gradovima tako i u pripadajućim regijama. Odnosi gradova i regija detaljnije će se razrađivati na primjerima Dubrovnika, Zadra i Pule gdje su u različitim slučajevima turistički potencijali gradova veći ili manji u odnosu na njihove regije, te će se kroz tri interaktivne i multidisciplinarne radionice doći do preporuka na koji je način moguće uravnotežiti te odnose te dignuti ukupne turističke potencijale. Prva od tri radionice ovogodišnjeg ciklusa održana je u Zadru 26. 10. 2013. godine, slijedi radionica u Dubrovniku s temom „Branding, Grad - regija -  identitet“, 26. 11. te „Gradski projekti kao turističke atrakcije“ u Puli u prosincu. Završna konferencija planirana je za ožujak 2014. godine, s dodjelama nagrada ARTUR.



Najave