Aktivnosti Ministarstva turizma i sporta uslijed razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije

Slika /AAA_2020_MINTIS/brnjac_foto/210105_NB.jpg

Na 35. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je o poduzetim aktivnostima resornog ministarstva, a uslijed razornog potresa koji pogodio područje Sisačko-moslavačke županije.

„Od 29. prosinca Ministarstvo se koncentriralo na osiguravanje smještaja za građane čiji su domovi uništeni u potresu u koordinaciji s Hrvatskom udrugom turizma, Kamping udruženjem Hrvatske te drugim hotelijerima. U hotelima i kampovima diljem Hrvatske osiguran je besplatan privremeni smještaj u više od 500 hotelskih soba, apartmana i mobilnih kućica. Trenutno takav smještaj koristi oko tristotinjak osoba. Obzirom da veliki broj građana želi ostati blizu svojih domova, također je iz hotelijerskog sektora donirano i otpremljeno 106 mobilnih kućica i 11 kamp kućica na lokacije u pogođenim područjima“, kazala je Brnjac.
 
Dodajmo kako je Ministarstvo organiziralo prijevoz mobilnih kućica te osiguralo sredstva za troškove prijevoza i montaže. Na prijevozu je angažirano 15 šlepera. Radi se o kućicama u koje se može smjestiti od 4 do 6 osoba. Mobilne kućice imaju dvije spavaće sobe, kuhinju i sanitarni čvor s tušem, a Ministarstvo koordinira i njihovo spajanje na osnovnu infrastrukturu. Ministarstvo mobilne kućice distribuira sukladno uputama Stožera po općinama i gradovima, a ukupno je do 4. siječnja dopremljeno 87 mobilnih kućica. Prioritete za raspodjelu kućica određuje lokalni stožer.
 
Ministrica Brnjac istaknula je kako se sustav turističkih zajednica također uključio u pomoć oko zbrinjavanja građana te su regionalne turističke zajednice širom Hrvatske na čijim su područjima zbrinuti stanovnici potresom obuhvaćenih područja ponudile financijsku pomoć u svrhu podmirivanja određenog dijela troškova. „Do sada je Hrvatska turistička zajednica doznačila 200.000,00 kuna turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije u svrhu nužne sanacije turističke infrastrukture“, naglasila je Brnjac.
 
Opseg šteta u sektoru turizma, ugostiteljstva i sporta je velik obzirom da je većina javne turističke i sportske infrastrukture uslijed potresa uništena.
 
„Prema dostupnim podacima, na području Sisačko-moslavačke županije djeluje oko 500 gospodarskih subjekata koji se bave ugostiteljstvom ili smještajem. Najveći broj objekata je u teškom i izuzetno teškom stanju što znači da većina njih neće moći u uporabu bez značajnijih rekonstrukcijskih zahvata te će im nažalost do daljnjega biti onemogućen rad“, izvijestila je ministrica Brnjac. (foto: Hina/FaH)



Priopćenja