Aktivnosti i projekti UPUHH-a za jače povezivanje i konkurentnost hotelijera i turizma

Slika /arhiva/UPUHH--logo1.jpg

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) predstavila je danas svoje aktivnosti i projekte na kojima će raditi ove i idućih godina, među kojima su udruživanje turističkog gospodarstva, nastavak edukacije za članice, web burza, mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova, ICT projekt EU-a TOURISMlink i drugi.

Zajednički cilj svih aktivnosti i projekata je jače povezivanje, umrežavanje i komunikacija među članicama udruge, ali i koordinacija sa svim ostalim relevantnim udrugama i institucijama na nacionalnoj razini kako bi se dala veća pažnja turizmu općenito, istaknuo je predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar.

S tim ciljem UPUHH je ove godine već potpisao pismo namjere o udruživanju s ostalim strukovnim udrugama, čemu je podršku dalo i Ministarstvo turizma s kojim je suradnju Šustar ocijenio iznimno pozitivnom, ponajviše zbog ovogodišnjeg početka primjene niže stope PDV-a za ugostiteljstvo te nove strategije razvoja turizma do 2020.

Među važnijim postavkama tog dokumenta Šustar je označio i potrebu promjena pravno-gospodarskog okvira poslovanja u Hrvatskoj, na što hotelijeri upozoravaju godinama, a što se mora dogoditi u iduće dvije godine inače se ciljevi strategije neće moći ostvariti.

Potpredsjednik UPUHH-a Ivica Sabljić predstavio je projekt "Mogućnosti financiranja hotelske i turističke djelatnosti u kontekstu ulaska RH u EU i korištenje sredstava iz EU fondova" u sklopu kojeg je izrađena i istoimena studija koja će članicama biti dostupna od sutra i čiji je cilj približiti im relativno nepoznatu tematiku fondova EU-a, posebno u dijelu bespovratnih potpora. Studija donosi i iskustva u tome hotelijera iz drugih zemalja EU-a, kao i konkretne informacije kome se i gdje hotelijeri mogu obratiti.

Jedan od važnijih zadataka je i edukacija koju za članice organiziraju u različitim formama. UPUHH nastavlja sa raznim programima i seminarima u suradnji s nekoliko inozemnih i domaćih strukovnih sveučilišta. Na web stranici UPUHH-a kreće i tzv. web burza hotelijerstva čiji je cilj, po riječima direktorice UPUHH-a Ive Bahunek, povezati hotelijere s proizvođačima i dobavljačima u brži i jednostavniji proces nabave.

Taj je projekt vrijedan oko 100-ak tisuća kuna dijelom sufinanciralo i Ministarstvo turizma, a zbog njegove inovativnosti i krovna europska udruga hotelijera i restoratera HOTREC (čiji je UPUHH član od prošle godine) je najavila da ga želi preuzeti i primijeniti na europskoj razini.

S HOTREC-om je UPUHH već i u projektu Europske komisije TOURISMlink u koji su osim hotelijera uključeni i europski touroperatori, strukovne udruge i drugi, a koji bi kao online platforma i jedinstvena baza podataka u tri godine (od 2011. do 2014.) trebao pomoći u protoku informacija između turističkih usluga i odredišta u EU i biti od pomoći najviše malim i srednjim poduzetnicima u turizmu. UPUHH je u Hrvatskoj nositelj tog projekta, a Hrvatska do ulaska u EU pilot zemlja u tom projektu, objasnio je potpredsjednik UPUHH-a Joško Lelas. (Hina)



Pisane vijesti