Agencije zadovoljne prodajom aranžmana za praznik

Slika 7.10.2009

Hrvatski praznik Dan neovisnosti, 8. listopada, koji se ove godine 'oslanja' na vikend uz toplo jesensko vrijeme te niže, jesenske cijene agencijskih aranžmana, brojni su hrvatski građani iskoristili za još jedno ovogodišnje, najčešće kraće putovanje tri do sedam dana po Europi, ali i po Jadranu.

Iako nitko iz putničkih agencija ne iskazuje točne brojke koliko je hrvatskih građana putovalo povodom praznika Dana neovisnosti iz nekoliko njih ističu da su ostvarili bolje prodajne rezultate nego lani.

Zabilježivši ove godine, kako kažu, stopostotnu popunjenost aranžmana za 8. listopada iz turističke (agencijske) Grupacije adriatica.net ističu da je njihova 'najveća' članica Atlas Airtours posebno dobro prodavala europske autobusne ture i tzv. city break programe za Europu. To su kratka, najčešće trodnevna putovanja u europske metropole, a najviše su se tražili Amsterdam, Pariz i Berlin.

Među autobusnim putovanjima dobro su išla ona za Provansu, Toskanu s Rimom i Firenzom, Prag, dvorce Bavarske te Gardaland, kao i ove godine uveden program desetodnevnog autobusnog putovanja u Maroko.

Osim za inozemstvo izvršni direktor za korporativne komunikacije Grupe adriatica.net Kristijan Gržetić napominje da su zadovoljni prodajom i za Jadran.

Slično se doznaje i od direktora zagrebačkog Kompasa Ivana Pukšara koji ističe da su povodom praznika (8. listopada) rasprodali sve programe za europska odredišta, uključujući i posebne 'chartere' za Tursku (Istanbul), ali i one za sjever Afrike-Tunis, koji će iz Zagreba letjeti do kraja listopada.

Oko 30 autobusa otišlo im je za europske metropole po 'city break' programima, u čemu najviše za Prag, Rim i Budimpeštu, ali i u Kopenhagen te na ture po Bavarskoj, Toskani i drugima.

Sveukupno prodaja im je za ovogodišnji praznik 8. listopada znatno bolja nego lani, čemu je pridonio 'bolji termin' tog praznika nego lani, ali i želja domaćih putnika za putovanjem koju kriza nije baš umanjila, smatra Pukšar.

Dosta zanimanja imali su za Dubrovnik, Opatiju i druga jadranska odredišta. Pomoglo je i što je još većina jadranskih hotela otvorena, kao i toplo vrijeme koje je produljilo sezonu, za koju se tek nakon dobrog rujna može reći da je bila ukupno zadovoljavajuća. (Hina)


Pisane vijesti