Advent u Vinkovcima: Turistički potencijali najstarijeg europskog grada

Slika /arhiva/advent_vinkovci1.jpg

U nizu hrvatskih gradova i mjesta protekle su subote započela bogata adventska  zbivanja i programi koji privlače domaće, ali i mnoge strane goste. Za ovu smo prigodu, čime podupiremo razvoj turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali ne samo stoga, odabrali Vinkovce, kako sami njegovi stanovnici vole reći „najstariji grad u Europi“.

U večernjim satima protekle subote, još prije 19 sati za kada je najavljeno svečano otvaranje adventskih svečanosti u vinkovačkoj pješačkoj zoni, mnoštvo Vinkovčana i njihovih gostiju pohodilo je prostor održavanja ovogodišnje manifestacije.



Advent u Vinkovcima, bogatiji, sadržajniji, raznovrsniji i ljepši nego ikad prije, počeo je darivanjem adventskog kolača, sedam metara duge slasne štrudle od jabuka koju su načinili vinkovački obrtnici, a koliko je bila dobra govori i podatak da je za nekoliko minuta nestala sa stola.



Najviše mladih i djece potražili su zabavu na klizalištu gdje su uz glazbu klizali ili uz pomoć "pingvina" činili prve korake, a oni stariji zauzeli su mjesta uz ogradu ili oko kućica i štandova koji su nudili kuhano vino, lepinjice, čaj i druge napitke za zagrijavanje. Koliko je zanimanje za klizanje, prvi put u Vinkovcima nakon puno godina, pokazivao je prizor pred kućicom za karte i najam klizaljki, ali strpljivi Vinkovčani su disciplinirano čekali u redu. Djecu na klizalištu i oko njega obradovali su kostimirani junaci iz dječje predstave "Princeza Nikolina i Djed Božičnjak" koja će se premijerno izvesti u vinkovačkom kazalištu Joza Ivakić, 3. prosinca.



Trebalo je dosta umješnosti probiti se kroz gužvu između kućica ugostitelja i obrtnika i klizališta, što se jedino može usporediti s Vinkovačkim jesenima u ona tri udarna dana ove kultne manifestacije. Uz klizalište otvoren je „Buba bar", iza  kojega stoji vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom "Bubamara" koja se osmislila projekt vlastitog kafića u kojem rade članovi udruge, rekla je Mirjam Jukić, direktorica gradske tvrtke Promo Cibalae, koja je, uz grad Vinkovce, organizator manifestacije.

Ima li advent u Vinkovcima, u koji je gradska uprava uložila puno truda, turističkog potencijala u budućnosti? Spominje se brojka od 500 tisuća kuna koliko košta cjelokupna organizacija manifestacije što će trajati ukupno 43 dana, od 26. studenog ove, do 7. siječnja 2017. godine. Najzad, već prvog dana adventa u Vinkovcima, po mnoštvu i dojmovima građana, vidljiv je ponos što se i u njihovom gradu, najstarijem europskom gradu, održava priredba koja će okupiti toliko građana, a tek slijedi mnoštvo događanja.

Svih dana adventa i poslije, za božićnih i novogodišnjih blagdana, uz klizalište su štandovi i kućice gdje obrtnici i ugostitelji nude svoje proizvode, za mališane je mini-lunapark s veselim vlakićem koji prolazi kroz borovu šumu te gusarskim brodom koji mališane vodi u maštovitu avanturu. Četvrtkom su sve do Božića koncerti zborova župa iz cijele Slavonije, a vrhunac će biti veliki božićni koncert na prozorima gimnazijske zgrade kada će uz orkestar nastupiti zbor od 200 pjevača, vinkovačkih srednjoškolaca i osnovaca.

„Manifestacije poput ove svakako imaju turističkog potencijala, no prvenstveno kao kvalitetni sadržaj za lokalno stanovništvo i domaće turiste tj. posjetitelje, bar kada pričamo o organizaciji adventa u manjim gradovima. Ovdje su vidljivi originalni pristupi i to može biti odlična turistička i jedinstvena priča. Svakako je najvažnije da se investira u kvalitetan sadržaj koji će biti motiv dolaska građana kao i posjetitelja iz okolnih gradova i općina. Upravo najveća moć turizma je što vertikalno i horizontalno veže druge industrije te potiče zapošljavanje i generira potrošnju, a isto tako vraća u proračun grada kao i lokalne turističke zajednice. Zato su ulaganja u manifestacije investicija, a ne trošak, kaže Goran Rihelj, urednik portala hrturizam.hr i turistički konzultant. (tekst: Miroslav Flego; foto: Ivan Gale; www.adventvinkovci.com



Pisane vijesti