8. Međunarodni viteški turnir Vitezova Zelingradskih

Slika /arhiva/140523_viteski-zelina.jpg

Od 23. do 25. svibnja 2014. godine, u Svetom Ivanu Zelini, na prostoru Sportsko rekreacijskog centra, održava se 8. Međunarodni viteški turnir Vitezova Zelingradskih, na kojemu je sudjelovanje potvrdilo više od 30 viteških i streličarskih skupina iz Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Posjetitelje će dočekati 400 kostimiranih sudionika koji će podići više od 70 srednjovjekovnih šatora. Bogat zabavni program odvijati će se na nekoliko lokacija gdje posjetitelje očekuju brojna iznenađenja.

Velike novosti ove godine su dvorac na vodi „Wasserburg“ i tematski park za djecu „Začarana šuma“. Na velikom borilištu gdje će se boriti vitezovi, podignut je cijeli srednjovjekovni grad. Također, pripremaju se brojne radionice za djecu i odrasle, kako inozemnih tako i domaćih skupina.

Najveći spektakl u programu bit će noćna opsada grada u subotu navečer, u kojoj će sudjelovati više od 200 mačevalaca i streličara te nekoliko katapulta s vatrenim kuglama. Turnirske borbe odvijat će se u nekoliko kategorija, a ovdje će po prvi puta nastupiti i Hrvatska mačevalačka reprezentacija koja se priprema za svjetsko prvenstvo Battle of nations. Ove je godine i ugostiteljska ponuda prilagođena Viteškom turniru tako da se nudi i srednjovjekovni ručak te raznovrsna hrana po izboru.

Posjetitelji će moći uživati u bogatom zabavnom programu u kojem nastupaju ansambl za ranu glazbu Marco Polo, skupina Belfast food te razni drugi glazbeni izvođači i nekoliko plesnih skupina. Za djecu je ulaz slobodan, dok odrasli plaćaju ulaznicu od samo 10 kuna. Na turnir je moguće doći vlastitim automobilom, ali i javnim prijevozom, autobusnom linijom iz Zagreba ili Varaždina. Parkiralište je besplatno.

Očekujemo dolazak više desetaka tisuća posjetitelja, uz slogan: „Prođite vrata vremena, uđite u srednji vijek“.



Najave