36. obilježavanje Svjetskog dana turizma – Turizam za sve

Slika /arhiva/logo_CR.JPG

Kao i proteklih 36 godina i ove godine će se 27. rujna obilježavati Svjetski dan turizma koji se pod okriljem UNWTO-a obilježava diljem svijeta. Datum obilježavanja izabran je jer je na taj dan 1970. godine usvojen Statut UNWTO-a, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu.

Svrha obilježavanja ovog dana je razvijanje svijesti o važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu te demonstrirati na koji način utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti diljem svijeta.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma – Turizam za sve, bit će posvećen pristupačnom turizmu i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo današnjice. U svojoj izjavi o ovogodišnjem Svjetskom danu turizma – Turizam za sve, glavni je tajnik UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo kako 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Riječ je dakle o milijardi ljudi koji možda nisu u mogućnosti uživati privilegije upoznavanja drugih kultura, iskusiti prirodne ljepote ili uzbuđenje odlaska na putovanje. Glavni tajnik je također istaknuo kako će radi starenja svjetske populacije svi prije ili kasnije osjetiti korist univerzalne pristupačnosti u turizmu.

Odlukom UNWTO-a svake se godine Svjetski dan turizma organizira u drugoj zemlji domaćinu. Ove godine domaćini će biti grad Bangkok i Tajland kao najposjećenije turističko odredište jugoistočne Azije u 2015. godini.

Više na: http://wtd.unwto.org/



Najave