12. kongres hrvatskog kampinga: kamping turizam raste, perspektiva dobra

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181114_kamping-t.jpg

Kamping turizam u Hrvatskoj raste, ima prostora za daljnji napredak, a perspektive su dobre, ocijenjeno je na 12. kongresu hrvatskog kampinga koji se u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske održava u Termama Tuhelj. Svečanom otvorenju prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu turizma, Frano Matušić koji je podsjetio na važnost kampinga koji uz izvrsne rezultate prednjači u poboljšanju kvalitete usluga te vjeruje da će se otvoriti prostor za investicije i u ovom segmentu turizma. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na otvorenju kongresa istaknuo je da kamping segment turističke ponude raste, kao i drugi turistički sektori.

"Od početka godine ostvarili smo 2,9 milijuna dolazaka i gotovo 19 milijuna noćenja, što je porast od tri posto u dolascima i nešto više od jedan posto u noćenjima. To je potvrda da i kamping turizam u Hrvatskoj raste, i u smislu turističkog prometa i u smislu kvalitete, što je najbitnije s obzirom na ulaganja i na činjenicu da iz godine u godinu rastu i zvjezdice, odnosno razina kategorije kampova u Hrvatskoj", rekao je Staničić.

Dodao je da bi i budućnost kampinga trebala biti "iznimno svijetla i pozitivna", s obzirom na prostor za rast te potražnju na europskom tržištu.

"Traže se nove destinacije i visoka kvaliteta kamping ponude. Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao kamping destinacija upravo na ključnim turističkim tržištima kao što su Njemačka, Nizozemska, Slovenija, Austrija", kazao je direktor HTZ-a. Dodao je da su kampisti postali zahtjevni, profinjeni i sofisticirani gosti.

Dobre rezultate predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš objašnjava investiranjem u kvalitetu kamping ponude, blizinom atraktivne obale emitivnim tržištima te trudom djelatnika u kampovima.

"Mi smo deseti u Europi po kapacitetu kampova. Jako smo zanimljivi, imamo samo dva posto domaćih gostiju i praktički 19 milijuna noćenja stranih gostiju. Kad gledamo po (statističkim) regijama, Jadranska Hrvatska je nakon francuske regije Languedoc druga je u Europi po broju noćenja“, rekao je Nikolaš.

Spomenuo je i probleme s kojima se susreće hrvatska kamping industrija poput vlasništva nad turističkim zemljištem i koncesija na pomorskim dobrima, čijim bi rješavanjem, smatra Nikolaš, i investicije u kampove porasle.

Ulaganja u kampove rastu i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a za mjesto održavanja kongresa nije slučajno izabrano Zagorje. Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek podsjetila je na ovogodišnje nagrade na Danima hrvatskog turizma, među kojima i za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma Krapinsko-zagorskoj županiji te najuspješniju atrakciju godine u kategoriji rekreacija i zabava Termama Tuhelj.

Trodnevni kongres kamping-industrije u Tuheljskim Toplicama okupio je 360 sudionika koji sudjeluju na stručnim predavanjima, a priređen je i izložbeno-sajamski program s modelima mobilnih kućica i glamping šatora, raznovrsne opreme i usluga u kampingu.

Uz podjelu priznanja Kamping udruženja Hrvatske najboljim kampovima na kraju današnjeg programa u Termama Tuhelj, 12. Kongres hrvatskog kampinga završit će u srijedu izbornom skupštinom Kamping udruženja Hrvatske. (Hina/Mint)

Pisane vijesti