Sudjelovanje ministrice Brnjac na svečanom potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara i prezentacija Master plana Gorskog kotara

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201125_fuzine3.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je u Fužinama u srijedu, 25. studenog 2020. godine, na svečanom potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara. Tom prigodom predstavljen je i Master plan razvoja turizma Gorskog kotara.

Kako bi turističke zajednice bolje zajednički upravljale razvojem svojih turističkih proizvoda i promovirale destinacije, temeljem Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, potiče se njihovo udruživanje i osnivanje za područje više jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave. Uz dodjelu financijskih sredstava iz, za tu svrhu osnovanog, Fonda za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, turističke zajednice imaju na raspolaganju projektno (sporazumno) ili formalno udruživanje.
 
Turističke zajednice gradova Vrbovsko, Čabar i Delnice te općina Fužine, Lokve, Mrkopalj, Brod Moravice, Skrad i Ravna Gora formalno su se udružile u Turističku zajednicu Gorskog kotara, tvoreći time turističku zajednicu područja slične prostorne cjeline. Unosom u Upisnik turističkih zajednica koji vodi Ministarstvo turizma i sporta, Turistička zajednica Gorskog kotara, kao i druge udružene prema formalnom modelu, stječe pravnu osobnost.
 


Sudjelujući na svečanom potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara, ministrica Brnjac izrazila je zadovoljstvo što su potencijale i prednosti udruživanja prepoznale brojne turističke zajednice koje će zajedničkim snagama moći još kvalitetnije raditi na razvoju turističkih proizvoda i promotivnim aktivnostima. „Za sada ih je u Upisnik turističkih zajednica upisano 18, dok su se projektno udružile njih šest; cilj udruživanja je racionalizacija sustava, podizanje kvalitete rada i zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija“, kazala je pritom ministrica.
 
Dodala je kako je Vlada Republike Hrvatske napravila zaokret u nacionalnoj politici prema području Gorskog kotara, prepoznavši njegov značaj kroz Zakon o brdsko-planinskom području i Zakon o potpomognutim područjima kojima se nastoje potaknuti investicije u to područje kako bi se stvarala nova radna mjesta, poticalo gospodarstvo te ravnomjerni regionalni razvoj. U kontekstu turizma u Gorskom kotaru, ministrica Brnjac istaknula je: „U samo posljednje četiri godine u javnu turističku infrastrukturu Gorskog kotara uloženo je skoro 2 milijuna kuna.“ Pred nama je u sljedećih sedam godina iz EU fondova dvostruko više sredstava u odnosu na prošlo proračunsko razdoblje: sveukupno najmanje 24 milijarde eura - od čega iz proračuna Europske unije (VFO) 12,9 milijardi eura, dok iz Fonda EU Sljedeće generacije Hrvatska može računati na 10,6 milijardi eura, dodatno je istaknula ministrica Brnjac.
 
Ova prigoda iskorištena je i kako bi se predstavio strateški plan razvoja turizma Gorskog kotara (Master plan), nastao temeljem sporazuma iz ožujka 2019. godine o suradnji između Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica s područja Gorskog kotara i Turističke zajednice Primorsko-goranske županije.
 
Strateški plan razvoja turizma Gorskog kotara definira operativne strategije razvoja, destinacijsku menadžment organizaciju Gorskog kotara te marketinšku strategiju i plan brandiranja. Također sadrži opću i gospodarsku analizu područja te turističkog tržišta, zatim analizu proračuna turističkih zajednica, atrakcijske strukture, identifikaciju elemenata interesa za destinacijom, te uz primjere dobre prakse, i analizu trenutne marketinške strategije.
 
„Cilj nam je regiju Gorskog kotara podići na karti vidljivosti turističkih destinacija“, zaključno je na današnjem potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica u Turističku zajednicu Gorskog kotara i prezentaciji Master plana tog područja rekla ministrica Nikolina Brnjac.

Priopćenja