Kalmeta: Očekujemo rekordnu turističku sezonu

Prema privremenim pokazateljima HTZ-a za prva četiri mjeseca, ove godine imat ćemo izvrsnu i rekordnu turističku sezonu, jer u prvoj polovici predsezone bilježimo porast dolazaka od 13 posto te 7 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje  prošle godine, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na 2. sjednici Povjerenstva za turističku sezonu 2007. održanoj danas u Starigradu Paklenici.

Sezona u Hrvatskoj više ne traje samo tri ljetna mjeseca, što pokazuje otvorenje i popunjenost svih hotela, a  ovoga trenutka na Jadranu je 300.000 gostiju, naglasio je ministar. Spominjući goste koji su posjetili Hrvatsku u predsezoni, od kojih je najviše bilo Nijemaca, Slovenaca i Talijana, rekao je da goste u predsezoni nikako ne smijemo nazivati rezervnima, osobito ako se u obzir uzme činjenica koja govori da oni troše i do 50 posto više od onih koji u ljeti dolaze samo na kupanje.

Govoreći o važnosti sadržaja i ponude kao važnog segmenta turizma, ministar je uputio kritiku turističkim zajednicama čija je dužnost, naglasio je, prvenstveno osigurati kvalitetne dodatne sadržaje, a ne kako je rekao, da se bave velikom turističkom politikom i obilaze velike svjetske turističke sajmove. 

Ministar Kalmeta pritom je istaknuo i trenutni europski trend usporenog bookinga za glavnu sezonu, a čemu je razlog sve veći interes za last minute aranžmane, pri čemu ne izražava zabrinutost, budući da Hrvatska raspolaže s velikim kapacitetima od oko milijun smještajnih jedinica. Također, apelirao je na jedinice lokalne samouprave da završe radove na cestama do glavne sezone jer to stvara nervozu i zbrku kod gostiju.

Osvrćući se na tragični incident u auto kampu na otoku Krku, u kojemu je smrtno stradao talijanski turist, ministar Kalmeta je rekao da je riječ o pojedinačnom incidentu koji nema veze s ukupnim stanjem sigurnosti u zemlji, no da je svakako taj slučaj naštetio hrvatskom turizmu. Obitelji preminulog turista uputio je brzojav sućuti te je istaknuo da je MUP na najboljem putu da razriješi taj slučaj i kazni počinitelje.

Potvrdivši sve veći broj individualnih dolazaka, te slabiji organizirani dolazak, državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, posebno je uputio apel agencijama da se udruže i prate svjetske trendove obzirom da veliki organizatori putovanja izravno dogovaraju aranžmane s hotelijerima. Također je uputio kritiku dubrovačkim hotelijerima koji se, kako je rekao, i dalje neopravdano pozivaju na državne subvencije, a dižu cijene izvan realnih okvira.

U ovoj godini naglasak smo stavili na ruralne krajeve i Hrvatska je napokon počela u svojoj različitosti živjeti turistički, naglasio je. Najavivši izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi, Mičić je kazao kako će se određivanje turističkih zona ubuduće prepustiti lokalnoj samoupravi na prijedlog turističkih zajednica.

Državni tajnik za more Branko Bačić govorio je o kapitalnim zahvatima u hrvatskim lukama u Rijeci, Zadru, Splitu, te u 12 luka uglavnom na malim otocima, dok će se do kraja godine ulagati u još njih 18. Iznio je podatak o deset posto većem pomorskom prometu nego lani u istom razdoblju, a naročito visoke rezultate postiže nautički turizam, gdje se bilježi 22 posto veći dolazak jahti te 47 posto više nautičara na iznajmljenim plovilima nego u prva četiri mjeseca lani.

Glavni direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić izvijestio je kako je Hrvatska prezentirana na 112 sajamskih priredbi diljem svijeta te kroz razne druge promidžbene aktivnosti.



Pisane vijesti