MINT: Otvoren javni poziv za projekte strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu

Ministarstvo turizma objavilo je danas javni poziv namijenjen strukovnim udrugama koje djeluju u turizmu i ugostiteljstvu za sufinanciranje projekata strukovnih udruga. Riječ je o tradicionalnoj potpori koja za cilj ima podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz jačanje strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu.

Ukupno dva milijuna kuna iz programa bit će dostupno za projekte koji doprinose podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu.

„Strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu važan su partner Ministarstva turizma u podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu te jačanju konkurentnosti turističke ponude. Ukupno smo u protekle četiri godine kroz ovaj program izdvojili 8 milijuna kuna za 60 projekata jer želimo potaknuti daljnji razvoj inovativnosti te kvalitetno upravljanje destinacijama kroz suradnju dionika u turizmu. Prije svega važno je poticati izvrsnost te sam siguran kako će i ove godine ovaj natječaj privući značajan interes te kako ćemo zajednički razvijati nove i kvalitetne projekte“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom objavljivanja javnog poziva.

Javni natječaj je otvoren do 13. ožujka 2020. godine, a bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se za projekte stručnog osposobljavanja i usavršavanja članova/ica strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu koji daju dodanu vrijednost djelatnicama/icima i članicama/članovima udruga i na taj način utječu na jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala i, u konačnici, povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda Hrvatske. Osim toga, sredstva su namijenjena i za radionice za opću javnost sukladno ciljevima Natječaja.

Projekte mogu prijaviti strukovne udruge u turizmu i/ili ugostiteljstvu koje statutom imaju utvrđeno djelovanje u području turizma i/ili ugostiteljstva. Provođenje projekta u partnerstvu je prihvatljivo, a partneri unutar ovog javnog natječaja mogu biti udruge čije područje djelovanja je tematski vezano za projekt odnosno ciljeve javnog natječaja.

Iznos zatraženih sredstava može biti od četrdeset tisuća kuna do dvjesto tisuća kuna po pojedinom projektu, a prijavitelj može tražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta. Prijavitelj na Javni natječaj može prijaviti najviše jedan projekt.

Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. Prednost u sufinanciranju će imati prijavitelji koji za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu mladu nezaposlenu osobu odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području (do 30 godina) te jasno definiraju plan rada novozaposlene osobe tijekom provedbe projekta, za pripremu i provedbu projekta zapošljavaju najmanje jednu nezaposlenu osobu s invaliditetom odgovarajuće struke i/ili volonterskog iskustva u određenom području te jasno definiraju plan rada novozaposlene osobe s invaliditetom tijekom provedbe projekta, koji kandidiraju projekte jačanja ljudskih potencijala u cilju klasterskog udruživanja i imaju jednog ili više partnera u provedbi projekta.
 
Više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na web stranicama Ministarstva turizma.

Pisane vijesti