Održana Svečana konferencija povodom proslave 30 godina programa Erasmus

Slika /AAA_2020_MINTIS/sport_arhiva/171127_erasmus_30.jpg

​Svečana konferencija  povodom proslave 30 godina programa Erasmus, jednog od najuspješnijih programa Europske unije i najvećeg programa akademske mobilnosti u svijetu, održana je danas u hotelu Westin u Zagrebu.

Visoki gosti, dionici i korisnici programa predstavili su razvoj samoga projekta od njegovog začetka 1987. godine do danas.  Na Konferenciji je prisustvovao i zamjenik državne tajnice za sport dr. sc. Krešimir Šamija.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i gospođa Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osvrnule su se  na dosadašnji tijek provođenja programa Erasmus+ u kontekstu svojih resora, dok je sam povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport,  gospodin Tibor Navracsics na tečnom hrvatskom jeziku predstavio program u širem, europskom kontekstu u prezentaciji „Kako je Erasmus postao Erasmus+“.

U sklopu Konferencije održala se i panel-rasprava „Izazovi nove generacije programa - Kako od Erasmusa+ učiniti Erasmus++“ gdje su stručnjaci u svojim područjima razgovarali o stanju tekućeg programa Erasmus+ te pružili preporuke za unaprjeđivanje nove generacije programa nakon 2020. godine.

Sport i tjelovježba sastavni su dio života milijuna Europljana i ključni su dio novog programa EU-a Erasmus+ kojim se promiče suradnja, dijalog i sudjelovanje. Sport je uključen u ovaj program prvenstveno zbog činjenice kako promiče tjelesno i mentalno zdravlje, obrazuje i promiče ključne društvene vrijednosti, spaja ljude, a velik je i brzorastući gospodarski sektor.

Program Erasmus+ (2014. – 2020.) usmjeren je na rekreacijski sport, a jedan od velikih i važnih projekata je i Europski tjedan sporta za koji je nacionalno koordinacijsko tijelo za Republiku Hrvatsku Središnji državni ured za šport.

Pisane vijesti