Državni tajnik Tonči Glavina na prvom zasjedanju Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju vlada Republike Hrvatske i Republike Azerbajdžana

Slika /arhiva/281117_azerbajdzan_1.jpg

Državni tajnik Tonči Glavina sudjelovao je u prvom zasjedanju Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana, održano 28. studenoga 2017. godine u Bakuu, Azerbajdžan. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. sc. Martina Dalić, u kojem su uz predstavnike Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma sudjelovali i predstavnici drugih resora: ministarstava zaštite okoliša i energetike; zdravstva; mora, prometa i infrastrukture; obrane; demografije, obitelji, mladih i socijalne politike; vanjskih i europskih poslova, Središnjeg državnog ureda za sport; Agencije za investicije i konkurentnost; Hrvatske gospodarske komore.

Tijekom plenarnog zasjedanja, Republika Hrvatska predstavila se svojim najnovijim turističkim promotivnim videom, prvi put prezentiranim povodom turističkog sajma WTM u Londonu, koji je u samo sedam dana privukao pozornost i simpatije više od pet milijuna gledatelja, upravo jer ljepote i turističku ponudu Hrvatske predstavljaju javne osobe iz svijeta sporta i kulture.

Uz ostale resore, aktivnosti i mogućnosti suradnje s Republikom Azerbajdžan u području turizma, predstavio je državni tajnik u Ministarstvu turizma, Tonči Glavina.
Državni tajnik Glavina naglasio je značaj turizma za gospodarstvo dviju država navodeći da je u Republici Hrvatskoj udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u 2016. godine iznosio 18,9 posto, dok su prihodi od 8,635 milijardi eura bili veći za 4,4 posto u odnosu na 2015. godinu.

Rezultati u 2017. godini već sada ruše rekorde te je od siječnja do listopada zabilježeno 17,9 milijuna dolazaka i 100,3 milijuna noćenja, što predstavlja povećanje od 13 posto u usporedbi s istim razdobljem 2016. godine. Iako je Europa naše tradicionalno tržište, kontinuirani porast bilježi se i s trećih tržišta: Južne Koreje, Japana, Kine, Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvatska je prepoznata i kao iznimno atraktivna destinacija za kvalitetne i značajne investicije u turizmu, što potkrepljuje rast investicija u 2017. godini, kada su dosegle 800 milijuna eura. Štoviše, za 2018. godinu, najavljene investicije približile su se iznosu od 940 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 15 posto u usporedbi s ovogodišnjim ulaganjima, a čak 40 posto u usporedbi s 2016. godinom. Iako se može pohvaliti izvrsnim rezultatima, Hrvatska itekako vodi računa o održivosti koje načelo je glavna nit vodilja Strategije razvoja turizma do 2020 godine, donesena 2013. godine.

Republika Hrvatska i Republika Azerbajdžan imaju mnogo potencijala za intenziviranje suradnje u području turizma. Kao temelj može svakako poslužiti Memorandum o razumijevanju u području turizma, potpisan 2013. godine u Zagrebu kojim je predviđeno osnivanje mješovite Radne skupine za raspravu o temama od obostranog interesa.

Iako su brojke dolazaka turista iz Azerbajdžana relativno niske u usporedbi s drugim tržištima, one ukazuju tendenciju stalnog porasta. Preduvjet za jačanje prometa s ovog izuzetno potentnog tržišta svakako je uspostava direktnih i češćih avio veza, tj. bolja infrastrukturna povezanost.

Dvije strane iskazale su interes za razmjenom informacija u području zakonodavstva u turizmu, te za suradnju i razmjenu know-how-a posebnih oblika turizma: zdravstvenog, spa, ruralnog, halal turizma, ali i investicija u turizmu. Također su dogovorile da će poticati suradnju turističkih institucija i organizacija. Također, stremit će nastavku izuzetno dobre suradnje i u multilateralnom okviru, posebice kao članice Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Prvo zasjedanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana zaključeno je svečanim potpisivanjem Protokola od strane voditelja dviju delegacija.

Pisane vijesti