Sastanak ministara turizma zemalja članica Srednjoeuropske inicijative

Slika /arhiva/101102-cg1.jpg



Tijekom crnogorskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), 27. listopada 2010. godine održan je sastanak ministara turizma s temom „Održivi razvoj – prilika za razvoj jedinstvenog, ali raznolikog SEI turističkog proizvoda“ u Budvi, Crna Gora.



Hrvatsku delegaciju predvodio je savjetnik ministra Ivo Bašić, u pratnji Mate Kapovića, višeg stručnog savjetnika u Odsjeku za bilateralnu i multilateralnu suradnju. Sastanak je otvorio Predrag Nenezić, ministar turizma Crne Gore, koji je naglasio važnost regionalne suradnje kao mehanizma za realizaciju zajedničkih ciljeva. Također, istaknuo je prednost SEI regije s obzirom na bogatstva prirodnih i kulturnih ljepota i baštine svih zemalja članica SEI-a. Posebno je naglašen održivi razvoj kao razvojni koncept koji će stvoriti preduvjete za otklanjanje mogućih negativnih posljedica turističkog razvoja.



Savjetnik ministra Ivo Bašić u svom se govoru osvrnuo na povijest SEI-a, želeći istaknuti predanost Republike Hrvatske ovoj inicijativi i našem doprinosu za uspješnu regionalnu suradnju. Također, istaknuo je važnost zaštite prirodnih i kulturnih resursa kao osnove za visoko kvalitetne, konkurentne i jedinstvene proizvode na svjetskom tržištu. Posebno je naglasio važnost uključivanja privatnog sektora u razvoj novih turističkih proizvoda s postulatima održivog razvoja, jer ministarstva su tu da daju zakonske okvire za djelovanje, kao i stvaranje pozitivne klime, dok privatni sektor pronalazi svoj interes u realizaciji samih projekata.



Svi sudionici zemalja članica su, preko svojih predstavnika, podržali ideju razvoja zajedničkog jedinstvenog SEI turističkog proizvoda, stavljajući naglasak na poštivanje smjernica održivog razvoja i očuvanja resursne osnove kao i različitosti među narodima.



SEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Srednje i Jugoistočne Europe. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Glavni ciljevi SEI-a su unapređenje suradnje između država Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, pružanje pomoći članicama u njihovoj tranziciji prema stabilnim demokracijama i tržišnom gospodarstvu, kao i pomoć zemljama kandidatima u pripremnim procesima za članstvo u Europskoj Uniji. Jednogodišnje predsjedavanje SEI-om (od 1. siječnja do 31. prosinca) zasniva se na rotirajućoj osnovi, po abecednom redu engleske abecede imena država članica. Predsjedavajuća država u 2010. godini je Crna Gora, nakon koje će predsjedanje preuzeti Republika Srbija.

Pisane vijesti