Žetva i vršidba u prošlosti

Slika /arhiva/110702-zupanja-z.jpg

U Županji je danas održana tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno.

U programu, održanom na imanju "Ilijin i Rezin stan", sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreša te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi.

Direktor Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", Mirko Bačić istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju, ali i da se ožive već pomalo zaboravljeni narodni običaji.

Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2008. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje. Održan je i Žetveni sajam te natjecanje kosaca. (Hina)



Pisane vijesti