Završnica 9. Ninske šokolijade

Slika /arhiva/110711-sokolijada.jpg

Turistička zajednica Grada Nina deveti put za redom realizira manifestaciju pod nazivom Ninska šokolijada. Manifestacija se temelji na jedinstvenom gastronomskom proizvodu koji se od davnina proizvodi u starohrvatskom Ninu i čitavom ninskom kraju. Istraživanja govore da je šokol tradicija samo na sjeverozapadnom dijelu Zadarske županije.

Turistički radnici promoviraju ovu ukusnu deliciju, potiču proizvodnju šokola kod mladih, dok ga manifestacija čuva od zaborava, ona predstavlja mjesto gdje se šokolari nadmeću svojim umijećem,  a usput i zabavljaju zajedno s turistima.

Početne aktivnosti manifestacije bile su usmjerene na animaciju stanovnika, nabavku i podjelu mesa natjecateljima, kojih je ove godine rekordan broj od 56 natjecatelja.

Šokolari dolaze iz Zadarske regije iz mjesta Nin, Ninski Stanovi, Grbe, Žerava, Privlaka, Vir, Vrsi, Poljica, Zadar, Poličnik, Ljubač, Krneza, Zagreb i jedan prijatelj Nina iz Sv. Ivana Zeline. Početak Ninske šokolijade bio je u siječnju kada je nabavljeno i podijeljeno 518 kg mesa svinjske vratine, koja je drugu godinu zaredom nabavljena preko PZ Poličanke iz Slavonije.

Prva Ninska šokolijada održana je 2003. godine kada je sudjelovalo 10 natjecatelja. Broj natjecatelja iz godine u godinu raste, a ove godine ih je najviše.

Zatvaranje Ninske šokolijade odnosno medijski nazvana "Fešta od šokola", održat će se  17. srpnja s početkom u 20,30 sati. Tada ćemo saznati imena najboljih šokolara.



Najave