Završio prvi ciklus projekta ARTUR i dodijeljene nagrade

Slika /arhiva/DAZ-logo-web.jpg

Konferencijom Arhitektura i turizam-ARTUR o temi "Turistički prostor: grad i regija", danas je u Zagrebu završio prvi ciklus programa ARTUR, koji je od prošlog proljeća na nekoliko prezentacija i okruglih stolova u Zagrebu, Puli, Dubrovniku i Zadru promovirao važnost multidicisplinarne suradnje u osmišljavanju turističkog prostora gradova i regija. Ocjenjujući zadovoljavajućim sve što se u zadnjih nekoliko mjeseci dogodilo, potaknulo i pokrenulo u sklopu projekta ARTUR, njegov voditelj i član Upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba (DAZ) Damir Ljutić naglasio je važnost financijske potpore projektu od strane Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske kao i potpore svih turističkih institucija i društava arhitekata iz gradova gdje su održavane prezentacije.

Uključenost Instituta za turizam i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u sve to je dalo dodatnu težinu, a to je u svom govoru na konferenciji potcrtala i nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić. Samo zajedništvom i suradnjom svih važnih dionika u pojedinom gradu ili regiji u turizmu može se doći do kvalitetnih projekata i održivog razvoja, što se već godinama radi i u Nizozemskoj s dobrim rezultatima u osmišljavanju turističke ponude i zona u brojnim gradovima, pa i u najposjećnijem Amsterdamu, naglasila je Ronner-Grubačić. U vezi predstojeće realizacije velikih investicija u hrvatskom turizmu koji će imati i dosta zahvata u okoliš i prostor kao takav, poput primjerice Kupara i Brijuna, Ljutić je upozorio da svi ti projekti prije svega moraju imati široku potporu lokalne društvene zajednice bez koje će se teško kvalitetno izvesti.

Svima koji se planiraju uključiti u te projekte preporučio je i da budu strpljivi, da se ne žure, jer investicije nisu dovoljne same za sebe nego ih treba pratiti sustav kontrole, upravljanja, čuvanja i zaštite prostora. Ako će to raditi strani investitori, oni moraju u to uključiti i domaće ljude koji najbolje znaju potrebe i zahtjeve sredine u kojima se zahvati izvode i svakako treba izbjeći narušavanje i devastaciju prostora, ističe Ljutić. Vjeruje da će se to tako i odvijati s tim projektima, iako iskustvo u ovoj zemlji govori i da se često nije o svemu dovoljno mislilo, a prostor je ono najvrednije što Hrvatska ima i treba ga čuvati. Po završetku konferencije dodijeljene su prvi put i nagrade ARTUR za najbolja turističko-arhitektonska dostignuća od 2000. do danas, za koje su u četiri kategorije zaprimljene ukupno 24 prijave.

Nagrade su u kategoriji 'intervencije u turističkom prostoru' dobili autori i tvrtka NFO iz Zagreba za rješenja prometne situacije na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, dok su u kategoriji 'turistički objekt' nagrađeni Boutique hostel Forum iz Zadra te Design hostel Golly&Bossi iz Splita. U istoj kategoriji posebno priznanje dobio je i splitski Hotel Split, dok je u kategoriji 'turistički sadržaj' posebno priznanje dobio Muzej Nin, a u kategoriji 'stručna istraživanja i publikacije' studija "Istraživanje, preobrazba i sanacija prostora otoka Vira". (Hina)



Pisane vijesti