Završena „Ninska šokolijada“

Slika /arhiva/14_ssokol1.jpg

Poznata i jedinstvena gastronomska manifestacija 12. Ninska šokolijada, uspješno je održana proteklog vikenda, pod pokroviteljstvom ministarstava turizma i poljoprivrede te Zadarske županije i županijske turističke zajednice.

Jedinstveni proizvod šokol, postao je gastronomski zaštitni znak Nina i zadarske regije, pa je manifestacija, koja se održava od 2003. godine, uvrštena u 100 najvažnijih u Hrvatskoj. Šokol, za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i biljem „aromatizirana“ ninska bura, suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi koja se prenosi usmenom predajom.

Pobjednici ovogodišnje Ninske šokolijade, u koju se ove godine uključilo 79 natjecatelja, u kategoriji Ninski šokolari su Šime Skočić i Matija Šalov, koji dijele prvo mjesto; drugo mjesto osvojio je Ivan Stulić, a treće dijele Tomislav Kera, Zorica Šalov i Ana Tartaro. U kategoriji Šokolari iz okolice Nina prvo mjesto dijele Ruža Marijan iz Privlake i Goran Budija iz Vira, dok je drugo mjesto osvojila Danica Radović iz Vira, a treće Ivanka Ivanac iz mjesta Ljubač.



Pisane vijesti