Završen šesti u nizu seminara o turizmu na seljačkim gospodarstvima

Slika /arhiva/070131-ks-1.jpg

Uz financijsku potporu Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka u Voloderu je završen trodnevni seminar o turizmu na seljački gospodarstvima, u organizaciji strukovne udruge Klub članova 'Selo', 'Hrvatskog farmera' i Sisačko-moslavačke županije. Bio je to šesti u nizu seminara održanih širom Hrvatske u posljednjih godinu dana.

Na skupu je sudjelovalo pedesetak članova turističkih seljačkih gospodarstava te predstavnika  županije, turističkih zajednica, savjetodavne službe, komora, udruga i ostalih institucija koje se bave seoskim turizmom.

Seminar je otvorila županica Marina Lovrić, a sudionike je pozdravio gradonačelnik grada Kutine Davor Žmegač te u ime Kluba članova 'Selo' predsjednik nadzornog odbora Stjepan Cukor i Dijana Katica u ime Hrvatskog farmera. U ime pokrovitelja nazočnima se obratila Vesna Rajković, načelnica u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Tijekom seminara raspravljene su osnove seoskog turizma, uloga tradicije u oblikovanju turističke ponude te zaštita i obnova kulturne i prirodne baštine, kao i pravna regulativa i novi propisi u ovom području. Predstavljene su poticajne mjere što ih promiče Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te poboljšanje uvjeta poslovanja i promidžbe turističke ponude na seljačkim gospodarstvima.

Sudionici su seminar ocijenili odličnim, uz iskazanu potrebu za organizacijom više oblika edukacije, a organizatori su najavili nove programe i projekte u ovoj županiji i šire.

U Hrvatskoj je registrirano 330 turističkih seljačkih gospodarstava, a u mnogim područjima postoje poduzetničke inicijative koje su okrenute prema nekom od oblika seoskog turizma. 

Najavljene su brojne druge aktivnosti i inicijative vezane za održiv razvitak ruralnog prostora, a sljedeći seminar bit će održan u Zadarskoj županiji. Nadalje, jedna od tema Sajma turizma što će se početkom ožujka održati u Splitu bit će seoski turizam. Tom prigodom će konzorcij 'Ruralis', strukovna udruga Klub članova 'Selo' i 'Hrvatski farmer' potpisati Sporazum o suradnji. Također u ožujku, u Iloku će se održati okrugli stol 'Quo vadis seoski turizam'. 

Isto tako, najavljeno je aktivno sudjelovanje Kluba članova 'Selo' u donošenju Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkim domaćinstvima prema novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Na kraju, za listopad ove godine najavljeno je održavanje 1. Nacionalnog kongresa o seoskom turizmu.



Pisane vijesti