Završen prvi ovogodišnji seminar o ruralnom turizmu

Slika /arhiva/110220-su1.jpg

Dodjelom priznanja za sudjelovanje, jučer je u Supetru završen seminar, prvi po redu u ovogodišnjem ciklusu, pod nazivom „Za razvoj ruralnih krajeva - obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“. Seminar, kojem je nazočilo više od 70 sudionika, zajednički su organizirali Klub članova „Selo“, Turistička zajednica grada Supetra, Hrvatski farmer d.d., a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Splitsko-dalmatinske županije.



Seminar je organiziran u obliku stručnog predstavljanja sektora ruralnog turizma u Hrvatskoj te kao uvod u specifična znanja u područjima poticajnih mjera i propisa državne i lokalne samouprave, organizacije boravka gostiju na seljačkom gospodarstvu, pravnih i zakonskih okvira rada turističkih seljačkih gospodarstava, u područjima financijskog poslovanja, razvoja, brendiranja i marketinga ruralne turističke destinacije, korištenja paketa usluga na turističkim seljačkim gospodarstvima te gastronomije, kuharstva i posluživanja hrane na seljačkim gospodarstvima. 



U posljednjih pet godina pod pokroviteljstvom resornog turističkog ministarstva održano je dvadeset i pet višednevnih seminara u sedamnaest županija. Ova vrsta obrazovanja samo je jedna od edukacijskih aktivnosti Hrvatskog farmera d.d. i strukovne udruge Klub članova „Selo“ koji kontinuirano rade na razvitku i promidžbi ruralnog turizma, kao važne odrednice u projektu revitalizacije hrvatskog sela. Organizatori i pokrovitelji seminara prigodom održavanja ovogodišnjeg ciklusa seminara najavili su brojne druge aktivnosti poput različitih mjera potpore i pretpostavki daljnjeg razvoja. Neke od aktivnosti koje ubrzano slijede su nastavak edukacije u ostalim hrvatskim županijama, prilagodba propisa, sajmovi „Eko Etno Hrvatska Europa Tour“ koji će se održati u listopadu te "Eko-etno klaster“ i prodajno izložbeni salon „Natura_Eko Etno“ koji teže stvaranju i održavanju ponude vrhunskih proizvoda, spajanjem izvornih vrijednosti i najsuvremenije tehnologije, odnosno uvođenjem novog koncepta poslovanja zasnovanog na znanju. Najavljen je i Treći hrvatski kongres o ruralnom turizmu koji će se održati u travnju 2012. godine u Osijeku. Sljedeći tjedan bit će dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.



Direktor Turističke zajednice grada Supetra, Ivan Cvitanić, predstavio je proces brendiranja otoka Brača pod nazivom Brač-otok kulture i avanture, a zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić, koji je podijelio priznanja sudionicima, istaknuo je brojne aktivnosti koje provodi ova županija u cilju razvoja svojih ruralnih područja i turizma poput projekta „Etno-eko sela“.

Hrvatski farmer d.d., društvo za ruralni razvoj i marketing, već petnaest godina promiče proizvodnju i razvoj autohtonih hrvatskih proizvoda i ekoloških proizvoda, te ruralni turizam, turizam na seljačkim gospodarstvima i zaštitu prirode, dok je Klub članova „Selo“ ustrojen kao nacionalna strukovna udruga za razvoj ruralnog turizma, a posebice turizma na seljačkim gospodarstvima.

Pisane vijesti