​Započelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnika

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/news_mint_gov_hr.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravi, danas, petak 23. travnja, u radnom posjetu Dubrovniku, gdje u jednoj od najvažnijih hrvatskih turističkih destinacija započinje organizirano cijepljenje turističkih djelatnika. Ministrica Brnjac i župan Nikola Dobroslavić obišli su punkt organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u sportskoj dvorani Gospino polje.

„Hvala našim turističkim djelatnicima koji su se odazvali organiziranom cijepljenju, ovo je izrazito važna poruka turističkog sektora prema gostima koji će ove godine doći u Hrvatsku. S najvećom ozbiljnošću pripremamo sve uvjete za što sigurniju i uspješniju turističku godinu. Potičem i pozivam turističke djelatnike na cijepljenje, od 1. svibnja stiže nam 230 tisuća doza cjepiva tjedno, količine cjepiva bit će dostatne da se optimalno pripremimo za sezonu“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.
 
Nakon Dubrovnika, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, započinje cijepljenje turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama Republike Hrvatske, a točan redoslijed prioritetnog cijepljenja po županijama odredit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ministarstvo turizma i sporta planira organizaciju cijepljenja i za sezonske radnike, ukoliko bude potrebe, kao i za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama gdje su i veći rizici od širenja zaraze.  Ovime želimo smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama te dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju.
 
Ministarstvo je na svojim mrežnim stranicama objavilo Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma.

Prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike, koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine sukladno epidemiološkim rizicima koji proizlaze iz njihovog radnog mjesta. U prvoj prioritetnoj skupini za cijepljenje su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu socijalnu distancu u zatvorenim prostorima, ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta, dok su u drugoj prioritetnoj skupini zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog izravnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu.
 
Ministarstvo turizma i sporta radi na svim aspektima sigurnosti. Osim osiguranog  prioritetnog cijepljenja za turističke djelatnike, u tijeku je postavljanje dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, sufinancirat će se antigenski testovi za turiste, a Hrvatska je od početka travnja otvorena i za turiste koji dolaze iz trećih zemalja, poput SAD-a, UK i Rusije.

Priopćenja