Započele pripreme za Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu

Slika 18.6.2009
U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, danas je održan prvi sastanak organizacijskog odbora Drugog hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu, koji će se održati u studenome ove godine.

Na prvom je sastanku sudjelovalo tridesetak predstavnika resornih ministarstava, znanstvenih i stručnih institucija, županija, stranih institucija i predstavnika resora.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Srećko Selanac, podržali su organizaciju Kongresa i ustvrdili da će dva ministarstva prihvatiti pokroviteljstvo, ali i biti njegovi aktivni suorganizatori.

Drugi kongres će okupiti više od tri stotine sudionika iz Hrvatske i drugih europskih zemalja i predstavnika njihovih udruženja. Sudionici su pozitivno ocijenili ovu inicijativu s naznakom da će se na jednom mjestu naći struka, znanost i predstavnici državne uprave sa zajedničkim ciljem, a to je razvoj i promidžba ruralnog turizma u okviru cjelovitog održivog razvoja ruralnog prostora. S obzirom da je to pitanje izuzetno kompleksno i zadire u veći broj resora i područja djelovanja, tražit će nastavak suradnje koja se uspješno provodi već dvije godine.

Tema Prvog kongresa, koji je održan u listopadu 2007., bila je „Perspektive razvoja ruralnog turizma“. On je sa znanstvene i stručne strane sagledao dosadašnje aktivnosti, detektirao poteškoće, postavio nove izazove kroz konkretne zaključke, te time ponudio zadovoljavajući okvir i pojednostavljivanje procedura u daljnjem razvoju ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnji Kongres bit će posvećen ruralnim turističkim destinacijama, i strategiji razvoja ruralnog turizma, te primjerima dobre prakse.

„Problematika ruralnog turizma vrlo je zanimljiva i aktualna. U vrijeme ovog Kongresa održat će se Okrugli stol o strategiji ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj, na kojem ćemo donijeti okvire budućeg dokumenta“ istaknuo je državni tajnik Ivo Mujo.

Kao dodatak nastojanju da se ruralni turizam podigne na razinu ravnopravnog i kvalitetnog turističkog proizvoda u Republici Hrvatskoj, prošle je godine u Benkovcu svečano potpisana i Deklaracija o ruralnom turizmu.

Organizatori Drugog kongresa su Klub članova „Selo“, Ruralis – konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre i Hrvatski farmer d.d.
 


Pisane vijesti