​Započele prijave za međunarodnu turističku nagradu „MARKO POLO“

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/MarcoPolo_award.JPG

U petak, 1. ožujka 2019. godine otvorene su prijave za međunarodnu turističku nagradu 'Marko Polo'. Riječ je o zajedničkom projektu Narodne Republike Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe okupljene pod inicijativom 'Kina +16' u kojem članice pozivaju zainteresirane zemlje na osmišljavanje originalnog turističkog proizvoda ili rute namijenjene kineskom turističkom tržištu to jest prosječnom kineskom posjetitelju na području šesnaest zemalja. O kreiranju ove nagrade jednoglasno je odlučeno temeljem inicijative hrvatske delegacije na sastanku o turističkoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, u rujnu 2018. godine u Dubrovniku.

Nagrada 'Marko Pol'o dodjeljivat će se jednom godišnje za proteklu godinu kao priznanje za doprinos različitim kategorijama turističkih poduzetnika (npr. turoperatorima, putničkim agencijama) za najbolji turistički proizvod koji obuhvaća lokalnu povijest, tradiciju, kulturu, kao i turizam posebnih interesa te uključuje najmanje tri zemlje Srednje i Istočne Europe (Inicijativa Kina +16): Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Gora, Češku, Estoniju, Hrvatsku, Latviju, Litvu, Mađarsku, Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju i Srbiju.

Svi zainteresirani, projekte mogu prijaviti do 31. svibnja 2019. godine, a pobjednik će biti proglašen 9. rujna, dok će se svečana dodjela nagrada održati 23. listopada na 5. konferenciji „Kina +16“ za područje turizma u Rigi.

Kriteriji

Nagrada 'Marko Polo' prepoznaje značaj i doprinos turističkih inicijativa koje vode prema stvaranju najboljeg zajedničkog turističkog proizvoda namijenjenog kineskom turističkom tržištu za proteklu godinu, koji obuhvaća lokalnu povijest, tradiciju, kulturu, turizam posebnih interesa, a obuhvaća najmanje tri CEE zemlje. Detaljni kriteriji navedeni su u dokumentu „Kriteriji prihvatljivosti i evaluacije“.

Prednosti koje nagrada donosi
  • Predstavljanje nagrađenih proizvoda na sastanku na visokoj razini za turizam u Rigi (22. do 24. listopada 2019)
  • Jednogodišnja promocija putem komunikacijskih kanala i partnerske mreže TCC-a i 16 zemalja srednje i istočne Europe
  • Oznaka „Marco Polo Award“ s preporukom turističke suradnje Kina - CEEC
  • Nagrađeni nositelj zlatne medalje ima priliku sudjelovanja na CITM Shanghai 2019 na poziv CNTO Budimpešte 
Početak prijave: od 1. ožujka 2019.
Rok prijave: do 31. svibnja 2019. (23:59 CET), na e-mail adresu tcc@mfa.gov.hu
Proglašenje dobitnika nagrade: 9. rujna 2019.
Ceremonija dodjele nagrade: 23. listopada 2019. na HLM konferenciji za  turizam u Rigi
 
Podnositelj zahtjeva ispunjava pristupnicu na engleskom jeziku. Opis turističkog proizvoda mora sadržavati:
  • Profil tvrtke  (max. 150 riječi)
  • Opis turističkog proizvoda treba sadržavati njegove glavne karakteristike, cilj, postignute rezultate i utjecaj na lokalnu zajednicu (max. 1200 riječi)
  • Prijava može sadržavati dodatne dokumente kao što su fotografije, videozapisi, slike ili bilo koji drugi relevantni materijal
  • Obrazac zahtjeva kao obvezni dokument podnosi se u PDF formatu
  • Dodatni dokumenti moraju se dostaviti zajedno s prijavnicom
Linkovi:
Prijavni obrazac: MPA Application Form
Kriteriji prihvatljivosti i evaluacije: MPA Eligibility and Evaluation Criteria
Pravila prijave: Application Rules
Upute za prijavu: Marco Polo Award Guidelines

Pisane vijesti