Započela 43. iločka berba grožđa

Slika /arhiva/100905-pud4.jpg

Srijemsko-slavonskim običajem okupljanja pučana u vinogradima u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda "pudarinom", u Iloku je danas započela gospodarska, folklorna, kulturna i sportska manifestacija, 43. iločka berba grožđa.



Ovogodišnja "pudarina", održava se u vinogradima "Iločkih podruma" d.d. na Vukovu. U prigodnom programu nastupit će članovi kulturno-umjetničkog društva "Sloga" iz Bapske i FS "Kýčera" iz Čierny Balog (Slovačka), a najavljen je i dolazak sudionika biciklijade kroz iločko vinogorje.



U okviru 43. iločke berbe grožđa, koja se održava do 5. rujna, organizatori, grad Ilok i gradska Turistička zajednica, najavili su održavanje niza zanimljivih događanja.



U sklopu te manifestacije, koja se inače održava od 1962. godine, danas i sutra bit će održana kulturno-folklorna priredba "31. iločko ljeto". Najavljen je i športski, glazbeni i program za djecu, u sklopu kojega će najmlađi Iločani 3. rujna, u staroj gradskoj jezgri, crtati "Najljepši i najveći grozd". Istoga dana, održat će se i sedmi stručni susret vinara Podunavlja i Slavonije, na kojem će bit predstavljena knjiga "Traminac - Princ sa Principovca" autora Nikole Miroševića.



Četrdeset i treća "Iločka berba grožđa" održava se od 28. kolovoza do 5. rujna. Manifestacija je proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda i slavljenja dobre godine. (Hina)



Pisane vijesti