Zamjenik ministra Valjalo o važnosti produženja sezone

Slika /arhiva/UPUHH--logo1.jpg

U sklopu XV. Kongresa hotelijera, koji se održava 21. i 22. studenoga 2012. u Zagrebu, održan je panel „Aktualno stanje nacionalnog hotelijerstva“, na kojem je sudjelovao i zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo. Pritom je naglasio kako, prije svega, treba govoriti o turističkoj godini, a ne samo o ljetnoj odmorišnoj sezoni koja traje svega nekoliko mjeseci. Cilj je, istaknuo je, produžiti sezonu na cijelu godinu, a za to je potrebno iskoristiti sustav hrvatskih turističkih zajednica, čiji je zadatak kreiranje novih motiva dolaska u destinacije. Nadalje je istaknuo i važnost ulaska Hrvatske u EU te privlačenje sredstava iz Strukturnih fondova EU za turističku infrastrukturu, obrazovanje i promociju. „Ministarstvo turizma je prije nekoliko dana raspisalo javni poziv za prijavu projekata koji će aplicirati za korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Cilj nam je stvoriti bazu projekata i dobiti uvid u dokumentaciju kako bismo im sljedeće godine mogli pružiti institucionalnu, ali i financijsku podršku“, naglasio je Valjalo.

U sklopu XV. Kongresa hotelijera, koji se održava 21. i 22. studenoga 2012. u Zagrebu, održan je panel „Aktualno stanje nacionalnog hotelijerstva“, na kojem je sudjelovao i zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo. Pritom je naglasio kako, prije svega, treba govoriti o turističkoj godini, a ne samo o ljetnoj odmorišnoj sezoni koja traje svega nekoliko mjeseci. Cilj je, istaknuo je, produžiti sezonu na cijelu godinu, a za to je potrebno iskoristiti sustav hrvatskih turističkih zajednica, čiji je zadatak kreiranje novih motiva dolaska u destinacije.

Nadalje je istaknuo i važnost ulaska Hrvatske u EU te privlačenje sredstava iz Strukturnih fondova EU za turističku infrastrukturu, obrazovanje i promociju. „Ministarstvo turizma je prije nekoliko dana raspisalo javni poziv za prijavu projekata koji će aplicirati za korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Cilj nam je stvoriti bazu projekata i dobiti uvid u dokumentaciju kako bismo im sljedeće godine mogli pružiti institucionalnu, ali i financijsku podršku“, naglasio je Valjalo.

Nenad Ivandić iz Instituta za turizam u svom je izlaganju naglasio kako je u 2012. godini broj hotelskih ležajeva porastao za 1 posto te da je povećan i udio smještajnih kapaciteta u hotelima s 4 i 5 zvjezdica. Institut za turizam napravio je, naime, procjenu rasta noćenja u hotelskom smještaju, pri čemu su predvidjeli stopu rasta od 2,5 posto godišnje do 2015. godine. Broj ležajeva bi se, prema njihovoj procjeni, trebao povećati za 1,4 posto godišnje, a povećanje iskorištenosti smještajnih kapaciteta za 1 posto na godišnjoj razini, a sve bi trebalo pratiti i povećanje prihoda. „Turizam je danas sektor koji ima ideje za investicijske aktivnosti, a hotelijerstvo izravno i neizravno može biti kotač i nositelj investicija“, naglasio je Ivandić.

Glavni ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić održao je izlaganje „Turizam u doba krize“, u kojem je istaknuo važnost turizma i njegovog stabilnog financijskog priljeva za ukupno hrvatsko gospodarstvo. Za cijelu godinu predviđamo rast noćenja od 4 posto, a rast turističkih prihoda predviđamo na razini od 6,5 posto, naglasio je Šantić. Za sljedeću je godinu najavio daljnji rast turističkih noćenja od 3 posto, upravo zbog komparativnih prednosti Hrvatske, te rast prihoda od turizma od oko 5 posto.

Veće investicije očekuju se, prema njegovom predviđanju, 2014. godine. Najveći izazov za turistički sektor predstavljaju investicije, koje su ujedno  ključne i za produženje turističke sezone. Priprema novih turističkih proizvoda i snažniji razvoj posebnih oblika turizma, poput nautičkog, medicinskog, sportskog i kontinentalnog, ključni su čimbenici za produženje sezone, naglasio je Šantić.

Na panelu su, između ostalih, sudjelovali i direktor Hotela Makarska Joško Lelas, direktor Istraturista Željko Kukurin te predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar.



Pisane vijesti