Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo na gastro danima Udruženja ugostitelja Zagreb

Slika /arhiva/121115-zg-ugost1.jpg

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo sudjelovao je danas na konferenciji za novinare povodom gastro dana Udruženja ugostitelja Zagreb, a tema konferencije je bila zajedničko uklanjanje problema i prepreka s kojima se susreću zagrebački ugostitelji s ciljem unaprjeđenja ugostiteljske i turističke djelatnosti. Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je da je misija Ministarstva turizma jačanje konkurentnosti kroz izmjenu zakonske regulative, stvaranje povoljnijeg pristupa financiranju, te učinkovitih mjera komunikacije s tržištem. Posebno je naglasio pripremu nove kreditne linije za male i srednje poduzetnike koju Ministarstvo turizma sprema u suradnji s Ministarstvom obrta i poduzetništva, HBOR-om i HMAG-om. Valjalo je naglasio kako će sljedeću godinu, osim primjene diferencirane stope PDV-a obilježiti i pristupanje Hrvatske u EU te početak primjene nove Strategije razvoja hrvatskog turizma. Sljedeću, 2013.godinu ocijenio je vrlo izazovnom, ali i godinom u kojoj će Hrvatska biti zvijezda europskog turizma.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo sudjelovao je danas na konferenciji za novinare povodom gastro dana Udruženja ugostitelja Zagreb, a tema konferencije je bila zajedničko uklanjanje problema i prepreka s kojima se susreću zagrebački ugostitelji s ciljem unaprjeđenja ugostiteljske i turističke djelatnosti.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je da je misija Ministarstva turizma jačanje konkurentnosti kroz izmjenu zakonske regulative, stvaranje povoljnijeg pristupa financiranju, te učinkovitih mjera komunikacije s tržištem. Posebno je naglasio pripremu nove kreditne linije za male i srednje poduzetnike koju Ministarstvo turizma sprema u suradnji s Ministarstvom obrta i poduzetništva, HBOR-om i HMAG-om. Valjalo je naglasio kako će sljedeću godinu, osim primjene diferencirane stope PDV-a obilježiti i pristupanje Hrvatske u EU te početak primjene nove Strategije razvoja hrvatskog turizma. Sljedeću, 2013.godinu ocijenio je vrlo izazovnom, ali i godinom u kojoj će Hrvatska biti zvijezda europskog turizma.

Predsjednik Udruženja Nenad Šepak upozorio je na neke od problema s kojima se nose ugostitelji, kao što su točenje alkohola u ugostiteljskim objektima od 6 do 8 sati ujutro, liberalizacija otvaranja zimskih terasa, preispitivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta itd. Šepak je istaknuo i odličnu suradnju s Ministarstvom turizma te razumijevanje koje je potrebno za daljnji razvoj turističke i ugostiteljske ponude. Između ostalog istaknuo je postignuća Ministarstva turizma koja su u skladu sa željama zagrebačkih ugostitelja, kao što su primjena diferencirane stope PDV-a od 10 posto od 1. 1. 2013., izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje su izmijenile nositelje tehničkih uvjeta te omogućile kampovima obavljanje djelatnosti, izmjene Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, koje su olakšale rad ugostitelja u trgovačkim centrima i dr. Također je naglasio kako će se Udruženje uključiti i dati prijedloge za izradu novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji se sprema za početak sljedeće godine.

Nakon konferencije za medije organizirana je gastro izložba zagrebačkih ugostitelja te prezentacija hrvatske autohtone gastronomije.



Pisane vijesti