Zamjenik glavnog tajnika UNWTO Geoffrey Lipman: Hrvatska u turizmu predvodnik u kriznim uvjetima poslovanja

Slika /arhiva/090324-unwto1.jpg

Na poziv ministra turizma Damira Bajsa, u radni je posjet Ministarstvu turizma došao Geoffrey Lipman, zamjenik glavnog tajnika UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije). Tema sastanka bila je aktualno stanje svjetskog turizma s naglaskom ne kretanja u eurozoni, te razmjena mišljenja o tomu što sve podrazumijeva tzv. „Roadmap for recovery“ ili Putokaz za oporavak UNWTO-a, te kako se uklapa u mjere koje je Ministarstvo turizma već poduzelo za ovu turističku godinu i koje još planira poduzeti u narednom razdoblju. Lipman nije propustio pohvaliti sve napore koje hrvatsko Ministarstvo turizma pravovremeno poduzima kako bi se turistički sektor pozicionirao i ojačao u okolnostima globalne krize.

Na poziv ministra turizma Damira Bajsa, u radni je posjet Ministarstvu turizma došao Geoffrey Lipman, zamjenik glavnog tajnika UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije).

 

Tema sastanka bila je aktualno stanje svjetskog turizma s naglaskom ne kretanja u eurozoni, te razmjena mišljenja o tomu što sve podrazumijeva tzv. „Roadmap for recovery“ ili Putokaz za oporavak UNWTO-a, te kako se uklapa u mjere koje je Ministarstvo turizma već poduzelo za ovu turističku godinu i koje još planira poduzeti u narednom razdoblju.

 

Na konferenciji za novinare poslije sastanka, ministar turizma Damir Bajs najavio je skoro donošenje akcijskog plana koji Ministarstvo turizma izrađuje u sklopu antirecesijskih mjera hrvatske Vlade, dodavši kako one trebaju pomoći oporavku ukupnog gospodarstva. Naglasio je kako je današnji sastanak s jednim od vodećih stručnjaka UNWTO-a bio od velike pomoći, jer je hrvatska strana na taj način dobila konkretne savjete koji će se moći ugraditi u akcijski plan. Složio se još jednom s procjenom kako očekivanja za ovu godinu nisu pretjerano optimistična, ali je ujedno ponovio da ukoliko će hrvatski turizma biti u minusu, na nama je učiniti sve da on bude što manji. Naravno, kazao je, jasno je da izravno ovisimo o standardu ljudi u zemljama iz kojih nam dolaze turisti, a više od 85 posto njih dolazi iz inozemstva.

Podsjetio je da su one mjere koje su do sada poduzete već na snazi, ali, kao što je već ranije najavio, one neće biti dovoljne. Podizanje konkurentnosti cijelog sektora i mjere koje se odnose i na sljedeću godinu govore o dugoročnom promišljanju.

 

Lipman nije propustio pohvaliti sve napore koje hrvatsko Ministarstvo turizma pravovremeno poduzima  kako bi se turistički sektor pozicionirao i ojačao u okolnostima globalne krize. Nadodao da je ispravno to što je ministar Bajs sa svojim suradnicima odlučio pozvati predstavnika UNWTO-a koji bi pomogao ocijeniti planirane programe pomoći hrvatskom turizmu za uspješno prevladavanje krize ne samo tijekom 2009. već i najvjerojatnije dobrim dijelom 2010. godine.

 

Želeći predstaviti korake koje UNWTO poduzima u ovim složenim vremenima objasnio je da su najprije oformili odbor za oporavak, koji uključuje svih 150 zemalja članica, s ciljem prikupljanja podataka o tržištu i uspješno provedenih praksi kako bi se izrađivale analize i stvorila baza podataka pomoću kojih članice mogu osmišljavati sljedeće korake u rješavanju situacije unutar pojedinih zemalja.

Naredni korak je uključivao program „Putokaz za oporavak“ koji broji sedam točaka, a koji će se izrađivati tijekom sljedećih sedam mjeseci s ciljem da pomogne sektoru u prilagođavanju kriznoj situaciji, jer riječ je o problemima koji neće sutra nestati. Nadalje, pri tome se sugerira i davanje poticaja tzv. Zelenom gospodarstvu, onome koje će skrbiti za okoliš po načelima održivog razvoja.

 

Kampanjom, koju će predstaviti krajem sljedećeg tjedna, UNWTO želi u svim turističkim zemljama osvijestiti činjenicu da turizam mora biti smješten u samo središte generalnih gospodarskih kretanja s obzirom da svojim razvitkom pomaže općem rastu, od izgradnje važnih infrastrukturnih objekata, rješavanja siromaštva do razvoja i stvaranja novih prilika za zapošljavanje.

Prema mišljenju Lipmana, kada je u pitanju turizam, Hrvatske je zemlja koja jest i može biti jedan od predvodnika u novonastalim uvjetima krize. Prema službenim podacima, kazao je Lipman, ta globalna kriza je započela još tijekom druge polovice 2008. godine, kada se tadašnji turistički rast od 5 posto naglo zaustavio usljed recesije koja je zahvatila USA i brojne europske države. Ozbiljan pad se nastavio u posljednjim mjesecima 2008. godine, a prema aktualnim predviđanjima međunarodnih financijskih institucija, tržište će se početi oporavljati tek krajem 2010. godine.

Na upite novinara Lipman je još jednom upozorio da Hrvatska, unatoč brojnim pritiscima, ne bi trebala tek tako snižavati cijene u turizmu i time dugoročno ugroziti svoju dobru reputaciju. Važno je, naglasio je, sačuvati kvalitetu i gostima osigurati vrijednost za novac. Po njemu, ključno je u ovo vrijeme vratiti samopouzdanje hrvatskoj turističkoj industriji na način da ju se financijski podrži i da se uvedu mjere koje će općenito stimulirati tržište.  

Ujedno je pohvalio odlučnost ministra Bajsa da se u hrvatskom turizmu ne sagledavaju samo kratkoročni već i dugoročni ciljevi, što svakako uključuje i pozicionirane ovog sektora u okvire nove tzv. „Zelene ekonomije“.

Ministar Bajs je, na kraju konferencije, najavio dolazak glavnog tajnika UNWTO-a na II. međunarodni sajam turizma „CroTOUR“ koji će se održati od 1. do 4. travnja ove godine u Zagrebu.



Pisane vijesti