Zajedničkim prijedlozima do Strategije razvoja turizma

Slika /arhiva/glavni_plan_strategija_rh.jpg

U organizaciji Odbora za turizam Hrvatskog sabora i Instituta za turizam te u nazočnosti zamjenika ministra turizma, Olega Valjala, u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora predstavljena su dosad izrađena poglavlja Glavnog plana i strategije razvoja turizma RH predstavnicima niza institucija – ministarstava, saborskih odbora, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske turističke zajednice, strukovnim udrugama u turizmu, županijskim turističkim zajednicama te medijima.

Prvih šest izrađenih, od ukupno 13 poglavlja, predstavio je projektni tim Instituta za turizam, zaduženog za izradu ovog važnog strateškog dokumenta za budućnost hrvatskog turizma. Pritom je istaknuto kako provedena istraživanja pokazuju da je današnji turist ekološki orijentiran, koristi nove tehnologije te u odredištu traži nova iskustva, doživljaje i aktivnosti. Istraživanja su pokazala i kako Hrvatska ima dobar omjer cijene i kvalitete te da se percipira kao lijepa i turistička zemlja, kao zemlja mora i plaža te, između ostalog, kao iznenađujuće i optimistično odredište.

Po završetku predstavljanja održana je rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici relevantnih ministarstava, turističkih zajednica i strukovnih turističkih udruga. Naime, uz stručnjake iz javnog i privatnog turističkog sektora, cilj sjednice Odbora za turizam je bio u izradu ovog važnog dokumenta uključiti i što širi krug zainteresiranih kako bi Strategija, čiji se završetak izrade predviđa za rujan ove godine, bila što kvalitetnije pripremljena za što uspješnije pozicioniranje Hrvatske na međunarodnom turističkom tržištu.

Podsjećamo, dosad izrađena poglavlja predstavljena su i javnosti te su dostupna na web stranicama Ministarstva turizma i Instituta za turizam. Također, i šira je javnost pozvana na aktivno sudjelovanje u izradi Strategije pa svi zainteresirani  imaju mogućnost slati svoje prijedloge i mišljenja na sljedeću e-mail adresu: strategija@iztzg.hr, a svoje stavove i sugestije o pitanjima važnim za hrvatski turizam mogu iskazati i na forumu: forum.iztzg.hr.

Na sjednici su sudjelovali i predstavnici saborskog Odbora za turizam: predsjednik Odbora Goran Beus Richembergh (HNS) i potpredsjednik Igor Češek (HDSSB) te članovi Lidija Bagarić (SDP), Josip Borić (HDZ), Luka Denona (SDP), Mario Habek (SDP), Tonka Ivčević (SDP), Ivan Klarin (SDP), Giovanni Sponza (IDS), Željko Šemper (HSU) i Ivan Šuker (HDZ).

Uz spomenute, na sjednici su, između ostalih, bili i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović (SDP), predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić (IDS), zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz, zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović.



Pisane vijesti