Zajednica kulturnog turizma: Predstavljen projekt oživljene povijesti karlovačkog kraja

Slika /arhiva/dubovac.jpg

Dubovac (logotip s naslovne strane kataloga)U Poslovnom klubu kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavljen je "Sajam vlastelinstva Dubovac", projekt oživljene povijesti karlovačkog kraja. Riječ je o turističko-edukativnoj manifestaciji koja će se ove godine održavati između 14. svibnja i 2. lipnja na starom gradu Dubovcu u Karlovcu. Ovaj kulturno-turistički projekt, prvi put održan prošle godine, u dva je tjedna imao više od 15 tisuća posjetitelja.

Predstavljajući djelatnost Poslovnog kluba kulturnog turizma dr. Tomislav Šola, predsjednik Zajednice kulturnog turizma naglašava kako je on zamišljen kao medij boljeg protoka informacija i promocije kulturno-turističkih proizvoda među kojima se karlovački projekt ističe kreativnošću te postaje primjer iz kojeg valja učiti.

Dubovac (s naslovnice kataloga Bratstva svetog Mihovila)Predsjednik udruge Bratstvo svetog Mihovila, osnovane poslije održavanja prvoj Sajma, Željko Trezner istaknuo je kako kvalitetnog turizma nema bez prožimanja privatnog i javnog, dok je kulturni turizam posebno osjetljiv segment, jer je riječ o suradnji stručnjaka u turizmu i povjesničara, konzervatora  i drugih koji rade na zaštiti i čuvanju baštine.

Projekt oživljene povijest nastao je suradnjom karlovačke Turističke zajednice, Gradskog muzeja i tada volonterski okupljene skupine mladih ljudi koji će kasnije utemeljiti udrugu Bratstvo svetog Mihovila.

Ovogodišnji Sajam vlastelinstva Dubovac vidimo kao zamašnjak za druga zbivanja i medij interpretacije lokalne baštine, naglasio je prof. Igor Čulig iz Gradskog muzeja Karlovac, jer još uvijek nam nedostaju iskustva u prezentaciji baštine koja izlaze iz muzejskih okvira. Sajam vlastelinstva Dubovac oživljava zbivanja u kaštelu i varoši pod njim u vremenu oko 1550. godine kroz interpretaciju i demonstraciju oživljene povijesti. Prema Čuligu, koji je i dopredsjednik Udruge, interpretacija društvene povijesti zahtjevan je projekt koji traži edukaciju za poboljšanje kulturno-turističke ponude, jer kako kaže, naš je krajnji cilj obrazovani građanin sposoban iskoristiti znanje o lokalnoj baštini na dobrobit sebi i svojoj sredini.

Prošlogodišnji Sajam vlastelinstvaDrugi dopredsjednik Udruge svetog Mihovila Milan Prša predstavio je prošlogodišnja zbivanja te najavio Sajam vlastelinstva koji će se održati od 14. svibnja do 2. lipnja 2006.godine, s nadom produljenja sezone do proslave sv. Mihovila 29. rujna.

Na prošlogodišnjem sajmu održanom tijekom svibnja i  lipnja prošle godine, sudjelovali su kostimirani obrtnici, trgovci, glumci, uniformirani pripadnici raznih povijesnih postrojbi i razni zabavljači. Kroz interaktivne radionice na sajmu su predstavljeni stari zanati, oživljene stare igre i običaji i posluživana hrana spravljena po nekadašnjim receptima.  Za najmlađe posebnu atrakciju činio je dio sajma s domaćim životinjama, a posjetitelji su mogli sudjelovati u kreativnim radionicama.

U sklopu sajma održano je i savjetovanje "Za stari grad Dubovac" na kojemu je zaključeno kako je nužno strateški osmisliti turistički razvoj Karlovačke županije te da se samo kroz kvalitetno partnerstvo sadržaja i sudionika u turizmu može povećati atraktivnost i vidljivost te regije na karti turističke Europe.
Zajednica za kulturni turizam HGK osnovana je na opredjeljenjima Strategije razvoja kulturnog turizma Republike Hrvatske, a zadužena je za poticanje razvoja kulturnog turističkog proizvoda na nacionalnoj i regionalnim razinama. Zajednica je osnovala "Poslovni klub kulturnog turizma" u kojemu se jednom mjesečno predstavljaju kvalitetni projekti iz kulturnog turizma. Neki od sljedećih događaja koji će biti predstavljeni u Poslovnom klubu kulturnog turizma su aktivnosti Muzeja Hrvatskog zagorja - Viteški turnir, varaždinski Špancirfest, Dani Andautonije i drugi.

Sajam vlastelinstva Dubovac 2005. Sajam vlastelinstva Dubovac 2005.
 



Pisane vijesti