Zagrebačkim ugostiteljima porez na potrošnju pada na 2 posto

Slika /arhiva/P-FAH-H5065884.jpg

Zagrebački ugostitelji od 1. siječnja sljedeće godine plaćat će porez na potrošnju od 2 umjesto dosadašnjih 3 posto, a namjera je da se taj porez do 2017. godine u potpunosti ukine, istaknuto je u četvrtak na Forumu zagrebačkih ugostitelja. Taj je Forum, u organizaciji Udruženja ugostitelja grada Zagreba, okupio više od 200 ugostitelja koji su zatražili od gradskih i državnih vlasti da se aktivnije nego do sada uključe u odlučivanje i donošenje politika važnih za svoj sektor i gospodarstvo.

Zagrebački ugostitelji od 1. siječnja sljedeće godine plaćat će porez na potrošnju od 2 umjesto dosadašnjih 3 posto, a namjera je da se taj porez do 2017. godine u potpunosti ukine, istaknuto je u četvrtak na Forumu zagrebačkih ugostitelja.

Taj je Forum, u organizaciji Udruženja ugostitelja grada Zagreba, okupio više od 200 ugostitelja koji su zatražili od gradskih i državnih vlasti da se aktivnije nego do sada uključe u odlučivanje i donošenje politika važnih za svoj sektor i gospodarstvo.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor na konferenciji za novinare u sklopu Foruma, naglasio je da se, osim na smanjenju ili mogućem ukidanju poreza na potrošnju ugostiteljima, intenzivno radi i na smanjivanju koeficijenata zona za ugostiteljske objekte u Zagrebu s 10 na 7 posto, koliko imaju i druge djelatnosti.

"Smanjenje komunalne naknade za ugostitelje je u procesu. Još ne možemo točno reći, ali vjerujemo da će se smanjiti na 7 posto, kao i naknade za terase za 30 posto, jer su ugostitelji prevažni Zagrebu i njima trebamo omogućiti da stvaraju veću potrošnju i zapošljavanje", poručio je Kosor. Kazao je i da će proračun Grada Zagreba za sljedeću godinu biti sličan ovogodišnjem ili oko 6,8 milijardi kuna, te da se smanjenjem porezna na potrošnju ugostiteljima gubi tek 8 milijuna kuna, što će se nadoknaditi drugim prihodima.

Kosor je podržao i zahtjev ugostitelja da im se trošak reprezentacije priznaje u 100-postotnom iznosu, odnosno da, ako nekoga počaste u svom lokalu, za to ne moraju plaćati porez. O tome pak odlučuje državna vlast, odnosno Ministarstvo turizma, kao i o inspekcijskim nadzorima, za koje Kosor smatra da se trebaju odvijati kao u Njemačkoj to jest uz najavu.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca na to je samo kazao da su te stvari u Hrvatskoj uređene zakonom te je ugostiteljima poručio da se informiraju o europskim fondovima za razvoj svog poslovanja, posebno za edukaciju osoblja i obrazovanje novih kadrova.

"U idućoj godini Udruženje ugostitelja Zagreba će najveći naglasak staviti upravo na obrazovanje i kadrove", poručio je predsjednik tog udruženja Nenad Šepak, koji je iznova prenio traženje ugostitelja da se konačno uvaže njihovi zahtjevi.

"U Zagrebu djeluje oko pet tisuća ugostiteljskih objekata, od kojih je tisuću i pol baš u vlasništvu ugostitelja i smatramo da stoga naše potrebe i prijedloge treba više uvažavati", kazao je Šepak. Naglasio je da ugostitelji od Grada traže da se zaustavi prodaja i propadanje ugostiteljskih objekata, čemu pridonosi stalno mijenjanje vlasnika te da se zabrani postavljenje hladnjaka i ledenica na kioscima jer je, kako je kazao, "smiješno da se u kioscima prodaje smrznuta riba".

Šepaku je ovo zadnja godina mandata na čelu Udruženja, a čestitajući mu na radu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je da će i sam, kada završi s javnim poslom, postati ugostitelj.

Nakon konferencije za novinare u sklopu Foruma otvorena je gastro izložba tradicionalne zagrebačke kuhinje posvećena humanitarnoj akciji Vitov svijet.

(Hina)



Pisane vijesti