Zagrebački "Dvori Matanovi" prva konoba s oznakom autohtone kuhinje

Slika /arhiva/hrv-aut-kuh.jpg

Zagrebački "Dvori Matanovi" prva je konoba u Hrvatskoj koja je dobila oznaku "Hrvatska autohtona kuhinja" te ujedno treći restoran od ukupno pet ugostiteljskih objekata koji su od rujna prošle godine do danas dobili tu oznaku, rečeno je na današnjoj svečanosti u toj konobi.

Oznaku odnosno brend "Hrvatska autohtona kuhinja" dodjeljuje Hrvatska obrtnička komora (HOK) u suradnji s Ministarstvom turizma temeljem istoimenog lani započetog projekta kojim se želi promovirati i unaprijediti hrvatska autohtona gastronomija.

Da bi neki restoran ili drugi ugostiteljski objekt mogao dobiti tu oznaku u svojoj ponudi, na jelovniku mora imati najmanje 70 posto autohtonih jela s popisa od ukupno više od 500 takvih jela, kazao je na dodjeli oznake član Ceha ugostitelja HOK-a i potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Zlatko Puntijar.

Istaknuo je i da su zadovoljni dosadašnjim odazivom i zahtjevima ugostitelja za tu oznaku te vjeruje da će u predstojećoj predsezoni biti 'navala' pogotovo objekata s mora.

Osim pet objekata koji su već dobili oznaku, 'podoznaku' za to što u svojoj ponudi imaju neka od jela s popisa dobili su još dva hotela u Zagrebu, a u pripremi je dodjela tih oznaka za još pet objekata (hotel u Opatiji, dva dvorca-hotela u Hrvatskom zagorju i dva objekta na malom Lošinju).

Konoba "Dvori Matanovi" u vlasništvu Jasne Jačmenice i njenog supruga Antonia, koji su ujedno i jedini zaposlenici, i kuhari i konobari, nalazi se u zagrebačkoj Kuhačevoj ulici i na svom jelovniku imaju više od 80 posto autohtonih jela, većinom ribljih specijaliteta mediteranskog podneblja. Nude i domaća pića, vina i drugo, te su, kako je kazala Jačmenica, sve svoje aktivnosti u deset godina koliko rade posvetili održanju tradicije. (Hina)
 



Pisane vijesti