Zagrebačke putničke agencije traže potpore i niži PDV

Zagrebačke putničke agencije, članice Strukovne skupine pri HGK-Komori Zagreb, zbog otežanih uvjeta poslovanja i pada prometa uslijed krize te neprimjerenih i previsokih opterećenja, smatraju da njihovo poslovanje treba dobiti veću potporu gradske Turističke zajednice i Komore, a od države traže smanjenje stope PDV-a za turizam.

Čulo se to među ostalim na današnjoj sjednici Strukovne skupine putničkih agencija receptivnog turizma Komore Zagreb, kojoj su se odazvali predstavnici desetak zagrebačkih putničkih agencija. Ocjenivši taj odaziv nedovoljnim i pomalo žalosnim, predsjednik strukovne skupine Zoran Pečarević (iz Generalturista) je kazao da je to samo odraz situacije i nezainteresiranosti članica čije je poslovanje sve više opterećeno krizom.

Agencije u kriznom vremenu nemaju puno prostora za poboljšanje poslovanja, osim rezanjem troškova, rekao je Pečarević i podsjetio da pozicija agencija slabi zadnje dvije godine, a time opada i udjel organiziranog u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, ove godine agencije pojedinačno bilježe smanjenje prometa stranih turista i do 20 posto u odnosu na lani, a s obzirom da i hotelijeri najavljuju lošu sezonu pitanje je kako će za agencije godina završiti.

Stoga su agencije više nego ikad svjesne da će bez smanjenja stope PDV-a za cijeli turizam teško nastaviti poslovanje. Pritom smatraju da bi neka nova niža stopa PDV-a trebala važiti za sve usluge vezane uz turizam, a ne da bude diferencirana kao sada pa hotelski smještaj ima stopu PDV-a od 10 posto, a sve ostalo 22 posto.

Na sjednici Strukovne skupine putničkih agencija predstavljena je i inicijativa za pokretanje tzv. industrijskog turizma u Zagrebu i Hrvatskoj, odnosno turističke ponude koja uključuje posjete tvrtkama i tvornicama i upoznavanje s njihovim proizvodnim procesima.

Za tu novu selektivnu ponudu, kako se čulo, u Hrvatskoj ima dosta prostora, ali je bitno da se u njoj udruže komore, turističke zajednice, agencije, prijevoznici, tvrtke i drugi zainteresirani.  (Hina)


Pisane vijesti