Zagrebačka županija s gotovo 30 posto više turističkih noćenja

Zagrebačku županiju u prvih osam mjeseci posjetilo je 80,1 tisuća turista, što je čak 36 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a veliki porast ostvaren je i u njihovim noćenjima, za gotovo 30 posto na 133,6 tisuća, izvijestili su iz Zagrebačke županije, iz koje porast turističkih brojki očekuju i do kraja godine.

Povezujući takve rezultate i s dobrom ljetnom turističkom sezonom u Zagrebu, u kojemu je bilo mnogo turista koji su odlazili na izlete i boravak u okolicu, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocjenjuje i da pravo turističko vrijeme za tu županiju tek dolazi, i da će brojke u budućnosti još rasti.

"Izuzetno smo zadovoljni turističkim pokazateljima za ovu godinu, a kako rastu već nekoliko godina zaredom, vjerujem da će se tako i nastaviti, jer se u županiji razvijaju specifični i vrlo traženi turistički proizvodi. Tu prvenstvo mislim na cikloturizam na širem području županije, vjerski turizam u krašićkom kraju, ali sve više i šoping turizam zahvaljujući velikim investicijama, poput Ikee, centra Designer Outlet Croatia i drugo", ističe Kožić.

Posebno izdvaja i zdravstveni turizam, koji sve više jača i ponudom i potražnjom, a dodatno će pridonijeti rezultatima nakon što se u proljeće iduće godine otvori novouređeni kompleks Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu, u što se ulaže 50 milijuna kuna.

Kožić očekuje da će i to dodatno u županiju privući pacijente i druge turiste željne oporavka iz cijele Europe, podsjetivši da je Naftalan jedinstvena ustanova u Europi po liječenju i tretmanima ljekovitom naftom, čije slično nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu.

Prema podacima eVisitora za prvih osam mjeseci, među ukupnim turistima najviše noćenja ili gotovo 102 tisuće ostvarili su stranci, dok je domaćih noćenja bilo 32,1 tisuća. Stranci su najviše dolazili iz Njemačke, Poljske, Italije, Nizozemske te SAD-a, uzlazni trend ostvaren je i iz Kine, Republike Koreje, Hong Konga i Tajvana. (Hina)

Ostale vijesti