Zagreb: Prvi regionalni forum kulturnog turizma

Slika /arhiva/080114-fkt1.jpg

 

Iako se zadnjih godina u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj sve više povezuju kulturne i turističke organizacije i tvrtke nudeći razne kulturno-turističke proizvode za tu suradnju još uvijek ima dosta prostora i neiskorištenih potencijala, istaknuto je između ostalog na današnjem Prvom regionalnom forumu kulturnog turizma održanom u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Forum su na temu "Kulturni vodič 2008. za turizam Zagreba" zajednički organizirali Ured za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Turistička zajednica Grada Zagreba (TZGZ), a okupio je 60-ak sudionika, muzealaca, hotelijera, putničkih agenata i drugih.

Njima su svoju ponudu, oblike djelovanja i program aktivnosti za 2008. prezentirali predstavnici 13 zagrebačkih kulturnih institucija (muzeji, galerije, kazališta, Koncertna direkcija Zagreb, dvorana Vatroslava Lisinskog i drugi).

Cilj foruma je, kako su istaknuli zamjenici direktora Glavnog ureda HTZ-a i TZGZ-a Milo Sršen i Dražen Hoechecker, pridonijeti umrežavanju znanja, informacija i suradnji kulturnih i turističkih djelatnika kako bi zajednički stvorili sve više kvalitetnih i komercijalnih kulturno-turističkih proizvoda.

Naglasili su i da je kulturni turizam jedan od prioriteta u Programima rada za 2008. i u HTZ-u i TZGZ-u, pri čemu je Sršen najavio da je organizacija sličnih foruma za ovu godinu predviđena i u drugim hrvatskim regijama i gradovima. To će, očekuje, pridonijeti i većem buđenju svijesti i zanimanja za kulturni turizam, a time i stvaranju novih kulturnih proizvoda kojima se u značajnoj mjeri može produljiti sezona.

Slična očekivanja iznosi i Hoechecker, dodajući da se i u Hrvatskoj sve više primjećuje svjetski trend porasta udjela kulturnih putovanja u ukupnim putovanjima, koji po podacima Svjetske turističke organizacija godišnje u svijetu raste po stopi od 15 posto. (Hina)
 

 



Pisane vijesti