Zagorski puran na jelovniku priredbe "Zagorski chef"

Slika /arhiva/110916-z-chef1.jpg

Terme Tuhelj bile su jučer domaćin velike kulinarske priredbe „Zagorski chef“, održane u povodu predstavljanja najnovije turističke brošure „Gastroturizam Zagorja“. U kulinarskom spektaklu kuhače su ukrstili vrsni kuhari iz sedam zagorskih restorana. Zadatak im je bio pripraviti autorsko jelo od mesa zagorskog purana, koji je upravo ovih dana dobio oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.

Tomislav Kožić, kuhar BlueSun hotela Kaj iz Marije Bistrice ponio je titulu Zagorski chef na istoimenom kulinarskom natjecanju koje se odigralo u Termama Tuhelj. Kulinarski show i natjecanje sedam vrhunskih kuhara cijenjenih zagorskih restorana organizirala je Krapinsko-zagorska županija povodom promocije najnovije turističke brošure „Gastroturizam Zagorja“ i nedavnog dobivanja oznake zaštite zemljopisnog podrijetla mesa zagorskog purana. Upravo od te vrijedne namirnice koja je od sada i zaštićena robna marka Zagorja, sedam je kuhara trebalo pripremiti kreativno autorsko jelo te na ocjenjivanje dati  Ivici Štrumlu, šef kuhinje Hotela Palace, ujedno i predsjedniku žirija kulinarskog natjecanja Zagorski chef, Branku Čukelju, dopredsjedniku hrvatskog kulinarskog saveza i Tomislavu Špičeku, vlasniku restorana Špiček.

„Izuzetno sam ponosan na ovakvu titulu. Pokušao sam koristiti tradicionalne namirnice, poput buče, ali na jedan novi način. No, i kolege su bili vrlo maštoviti i nisam se nadao pobjedi“ – rekao je Kožić, koji je već ranije nagrađivan na nacionalnoj razini, lani je ponio pobjedu u kulinarskom natjecanju kuhara istaknutih hotelskih kuća u Hrvatskoj. Hrabro su se za štednjakom sučelili Josipa Antolić iz Ville Zelenjak - Ventek, Mislav Božić iz Ville Magdalene iz Krapinskih Toplica, Zdenko Brlić iz Zabokyja iz Zaboka, Lucija Dlesk iz Stare škole iz Mirkovca, Andreja Šaić iz Kleti Kozjak iz Svetog Križa Začretje, Ljiljana Vinković iz Restorana Dvorca Mihanović iz Tuheljskih toplica te pobjednik Tomislav Kožić iz BlueSun hotela Kaj iz Marije Bistrice.

Kulinarski spektakl vodio je gastronomski znalac Rene Bakalović, a izvan konkurencije svoja su kuharska umijeća i kreacije okušali poznati kuhar Mate Janković, član žirija Masterchefa, koji je prvi put u životu pripremao meso zagorskog purana, te župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, kojemu je kuhanje strastveni hobi, a jelo Zagorski duet pripremao je sa svojim stalnim kuharskim partnerom Josipom Kartelom.

Na stolu žirija redale su se delicije od purana u kombinacijama s crnim sezamom, gljivama, kozjim sirom, šipkom, hajdinom kašom, pa i bagremovim medom. Uz svako jelo pet je vrhunskih zagorskih vinara i somelijera preporučivalo neko od svojih vina poznatih zagorskih vinarija – Bolfan Vinski vrh, Vinarija Vuglec, Vinogradarstvo Sever, Vinogradarstvo Dolc i vinarija Bodren. „Kuharima nije bilo nimalo lako. Konkurencija je bila velika, a ni zadatak nije bio jednostavan, jer je meso zagorskog purana vrlo zahtjevna namirnica. Nije ni nama u žiriju bilo lakše, presudile su uistinu nijanse", komentirao je Ivica Štruml, predsjednik žirija.

Show su poput reality događanja uživo iz susjedne sale pratili brojni posjetitelji Terme Tuhelj i turistički djelatnici uživajući ujedno u zagorskim tradicionalnim specijalitetima poput sireva i štrukli što su ih pripremili proizvođači obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – Mini sirana Lamot, Zlatna Koza obitelji Ivček, Mini mljekara Veronika, Savez pčelarskih udruga KZŽ te resotoran Rody. Zvjezdu dana, zagorskog purana, promovirala je županijska zadruga Puran zagorskih brega koja je unazad posljednjih sedam godina uspjela zahvaljujući udruživanju 40-tak proizvođača ne samo spasiti uzgoj zagorskog purana i probiti se na sve zahtjevnija tržišta nego odnedavno i postići zaštitu robne marke Zagorja.

„I ovaj je put Zagorje pokazalo svoju raznolikost, maštovitost i bogatstvo ponude i u gastronomiji koja je uvijek nanovo inspirativna, a istodobno uvijek vezana i za uporabu tradicionalnih namirnica koje su se ovdje sačuvale u proizvodnji naši poljoprivrednika i ponudi ugostitelja i agroturizama. To su prepoznali naši sve brojniji gosti, jer naša Županija je zabilježila čak 18 posto rasta turističkih posjeta i dolazaka, a u usporedbi s drugima zauzeli smo prvo mjesto u trendu rasta. Zagorje se prepoznaje kao bajka na dlanu, kao ekskluzivna kontinentalna destinacija, a jela koja smo i danas imali prilike vidjeti i kušati naći će se u ponudi naših ugostitelja“, naglasio je župan Siniša Hajdaš Dončić.

„Oduševilo me Zagorje. Nevjerojatno mi je da do sada nisam upoznao taj dio Hrvatske, ali ću to sigurno nadoknaditi. Uvjeren sam ćete me tu često sretati. A pripremanje purice nije mi bio lak zadatak, nisam se imao ni s kim savjetovati. Nadam se da žiri nisam razočarao, čini mi se da su bili zadovoljni okusima“, kazao je Mate Janković, koji je purana kombinirao s kruškom.

Turistička brošura „Gastroturizam Zagorja“ iscrpni je vodič ponuda više od 50 restorana, dvadesetak hotela i pansiona, 20-tak agroturizama te niza vinarija. Brošura je vrlo iscrpan turistički vodič kroz gastronomsku ponudu svih vrsta zagorskih ugostiteljskih objekata, a usto  opisuje specifičnosti zagorske kuhinje, njenu raznolikost i razvoj kroz povijest. Donosi i recepte zagorskih vrhunskih autohtonih jela, među kojima su jela od zagorskog purana na samom vrhu, a specifična je i po tome što svaki restoran ili ugostiteljski objekt ističe cijene po kojima nude svoja glavna jela što je vrlo vrijedna informacija turistima. Gastro turistička brošura treća je iz edicije turističkih vodiča, kojima se Zagorje promovira kao Bajka na dlanu - vodeća destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma.



Pisane vijesti