Za Uskrs slična ili slabija turistička popunjenost

Slika /arhiva/zd-VladimirIvanov.jpg

Popunjenost hrvatskih smještajnih kapaciteta za predstojeće Uskrsne blagdane, kojima tradicionalno počinje i turistička sezona, bit će na lanjskoj razini ili nešto malo lošija zbog ranijeg Uskrsa i hladnijeg vremena, čulo se na današnjem turističkom skupu u zagrebačkom Hotelu Westin.

No, ako se na inozemnim tržištima nastavi trenutno, relativno dobro stanje bookinga, Hrvatska bi ove godine mogla imati dobru sezonu odnosno bar ponoviti lanjske rezultate, rečeno je na skupu koji je u organizaciji Hrvatske udruge hotelijera (HUH) okupio sve relevantne turističke i državne subjekte - predstavnike resornog ministarstva, Hrvatske turističke zajednice, hotelijere i druge uoči službenog početka sezone.

Iako trenutni rani 'uskrsni' booking nije prava naznaka za cijelu sezonu, koja će osim u dodatnoj promociji na inozemnim tržištima uvelike ovisiti i o aktivnostima u zemlji, državni tajnik za turizam u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić izrazio je očekivanje da će sezona biti dobra. No, za uspjeh nakon Uskrsa, posebno od travnja do lipnja trebat će, kako kaže, 'ubaciti u četvrtu i petu brzinu', ne bi li se svi subjekti još bolje pripremili za njezin glavni, ljetni dio. U tom je smislu posebno upozorio na građevinske radove u turističkim mjestima, koje lokalna uprava mora pravodobno znati dovršiti ili prekinuti do većeg dolaska gostiju. Ne smije se ponoviti kao lanjskih godina da turisti 'preskaču' po ulicama ili da im smeta buka, jer se to može itekako negativno odraziti na njihov ponovni dolazak.

Istaknuo je i problematiku nedostataka smještajnih kapaciteta te ovogodišnjeg vrlo malog ulaganja u nove kapacitete, od svega 1 posto ili oko 30-ak milijuna od ukupnih očekivanih oko 3 milijarde kuna turističkih ulaganja u sedam jadranskih županija.

To nikako nije dovoljno i po tom će pitanju, kaže, i država i turistički subjekti morati više razmisliti i graditi nove kvalitetne kapacitete želi li se produljiti sezonu i povećati turistička potrošnja.

Veseli što ima sve više novih turističkih proizvoda i što se sve više radi na razvoju selektivnih oblika turizma, kako na Jadranu tako i unutrašnjosti zemlje, ali, kako kaže, sve to treba još više intenzivirati.

Dodaje i da s pripremom za sezonu 2006. treba početi već sada slijedom čega je za travanj u Istri najavio sjednicu Povjerenstva za pripremu sezone na kojoj će se, osim tekuće problematike, razgovarati i o mogućnostima uvođenja selektivne stope PDV-a za turizam kao i o turističkom zemljištu. U vezi toga je kazao da je dovršen prijedlog zakona koji ovih dana kreće na javnu raspravu te da nikome u državi nije na pameti da se s time igra i da to zemljište, koje se procjenjuje u milijardama kuna, rasprodaje samo tako.

Dobre rezultate Mičić očekuje i od uvođenja godišnjeg paušala za plaćanje boravišne pristojbe kod privatnih iznajmljivača, koji, iako je izazvao dosta reakcija na terenu, pa i, kako kaže, krivih medijskih napisa, ipak ide za smanjenjem sive ekomonije u turizmu, slično kao i ovogodišnja nova uredba za nautičare.

Mičić je kazao i da je lanjski devizni prihod od turizma, po prelimininarnim pokazateljima, iznosio oko 5,7 milijardi eura (ili oko 7,4 milijarde američkih dolara), a da se ove godine, po planu, očekuje porast za 3 do 5 posto. (Hina) 



Pisane vijesti