Za prvomajski praznik više od 7 tisuća gostiju na Lošinju, isto toliko na Makarskom primorju

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180501-losinjvisit1.jpg

Lošinj za prvomajske praznike bilježi rekordne turističke rezultate, 16 i 21 posto povećanja u dolascima i u noćenjima u odnosu na lani; od 27. travnja do 1. svibnja 2018. zabilježeno je 7.255 dolazaka i 25.963 noćenja. Već tradicionalno, najbrojniji gosti su Slovenci, a prate ih Hrvati, Talijani, Austrijanci te godti iz ostalih zemalja. U turističkim mjestima na Makarskoj rivijeri za prvosvibanjski praznik, kojega je dio turista spojio s vikendom, prema najavama hotelijera, otvoreno je 30-ak hotela u kojima boravi više od 7000 gostiju, a prvi turisti već su stigli u kuće za odmor i privatni smještaj. Većina gostiju u hotelima strani su turisti iz Velike Britanije, Njemačke, Norveške i Bosne i Hercegovine.

Najveći broj gostiju uživao je u raznovrsnoj ponudi lošinjskih hotela, čak 3.051 gostiju, slijede kampovi s 2.107 dolazaka, zatim objekti u domaćinstvu s 801 dolazaka te ostali smještaj s 1.296 dolazaka. 

U periodu od siječnja do travnja 2018. godine na Lošinju je zabilježeno ukupno 24.841 dolazaka te 94.994 noćenja. Mercedes-Benz UCI World Cup Lošinj, Adria 4Island MTB Stage race, Fire trail i Motosusret samo su neka od mnogobrojnih događanja koja su privukla mnogobrojne goste.
 
U tom znaku, uz brojna događanja otok vitalnosti uspješno nastavlja ususret ljetu. Tako je već do 12. svibnja moguće isprobati delicije u ponudi lošinjskih restorana tijekom 12. Fešte lošinjske kuhinje. Uz sportska, neizostavna su i tradicionalna događanja poput Nerezinskog 'Muaja', 8. Međunarodnog festivala Mjeha, Klape na pjacalu, Dana iseljenika na manjim otocima, a tu su i festivali: 6. Festival aromaterapije „Apsyrtides“, Jazz festival, Festival lošinjskih balkona i Festival lošinjskim jedrima oko svijeta.
 
Nakon praznika i produženog vikenda svi hoteli na Makarskom primorju nastavljaju poslovanje i u njima će se odmarati oko 4000 turista, a već polovicom svibnja, prema stanju bukinga, najavljuju se brojniji dolasci gostiju.

I u samoj Makarskoj hoteli su također vrlo dobro popunjeni pa će prvosvibanjski praznik u hotelskim kućama dočekati oko 2000 gostiju, a očekuje se da će nakon praznika u njima odmor nastaviti oko 1000 turista, uglavnom stranih.

Direktorica prodaje Hotela Makarska Dubravka Granić najavila je dobru predsezonsku popunjenost sva tri hotela. Po njenim riječima, hoteli Meteor i Dalmacija za radnički praznik ugostit će oko 800 gostiju, a Rivijera će od 2. svibnja do konca tjedna biti domaćin za 600 gostiju sudionika "Humanijade", sportsko-edukacijskog susreta biomedicinskih fakulteta na kojem se, osim studenata iz naše zemlje, očekuju i studenti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. (Hina/visitlosinj.hr)

Ostale vijesti