Za promociju turizma 5,3 milijuna kuna

Slika /arhiva/split-riva-t.jpg

Skupština Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na današnjoj je sjednici usvojila program turističke promocije za 2006. godinu u koju će se uložiti 5,3 milijuna kuna.

Za iduću godinu planiran je porast turističkog prometa u srednjoj Dalmaciji za 3 posto u odnosu na ovogodišnji.

Ovogodišnji su turistički rezultati pak, prema riječima direktora županijske turističke zajednice Mili Razovića, bili rekordni. Za prvih devet mjeseci ostvaren je rast noćenja za 16 posto, što je znatno iznad državnog prosjeka pa je pa svemu Splitsko-dalmatinska županija ove godine bila turistički hit.

Strani turisti su ostvarili 7,2 milijuna noćenja, a podaci o strukturi gostiju pokazuju da je najviše bilo turista iz Češke 18 posto, Njemačke 13 posto, a slijede Italija, Slovenija, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Razović je posebno istaknuo velike poraste gostiju iz Francuske, kojih je ove godine bilo 71 posto više nego lani, skandinavskih zemalja 85 posto, a Britanaca za 26 posto više.

Ankete rađene među turistima pokazale su kako u ovoj županiji prevladava tzv. odmorišni turizam, gosti su zadovoljni ljubaznošću ali ne noćnim životom, količinom informacija i prijevozom.

Na sjednici skupštine je istaknuto da će u 2006. Splitsko-dalmatinska županija dobiti Master plan razvitka turizma, a javna rasprava o tom važnom dokumentu već je otvorena na stranici www.dalmatia.hr (Hina)



Pisane vijesti