Za očuvanje radnih mjesta u turizmu potpore se moraju nastaviti

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/HN20200511567523.jpg

Predstavnici HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u četvrtak su na sjednici Socijalnog vijeća za turizam raspravljali o stanju u turističkom sektoru i potrebnim novim rješenjima nakon isteka aktualnih mjera Vlade.

Socijalno vijeće za turizam podržava sve dosadašnje Vladine mjere, no ističe kako je za očuvanje radnih mjesta u turizmu nužno da se potpore nastave, izvijestili su u petak iz HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma.

Socijalno vijeće za turizam dalo je podršku Vladi za sve što je učinjeno do sada, no za očuvanje radnih mjesta u turizmu potpore se moraju nastaviti, navodi se u priopćenju.

"Iako je turizam najteže pogođen korona krizom u ovoj godini, vjerujemo da on ima potencijal za pokretanje i značajan utjecaj na oporavak cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte. Upravo zato vrijedi očuvati radna mjesta i poslovne sustave u turizmu i nužno je turizmu dati podršku", istaknuto je.

Stoga je Socijalno vijeće za turizam uputilo apel Vladi da hitno donese odluku daljnja tri mjeseca potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima najviše pogođenima koronavirusom u iznosu od 4.000 kuna od lipnja nadalje, poslovnim subjektima čiji je pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu 50 posto ili više uz jednake mjere oslobođenja od poreza i doprinosa na iznos potpore.

"Nastavak potpora za plaće radnika ključna je mjera za očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti do početka naredne turističke godine", kazala je direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas. 

Sasvim je izvjesno, kako je navela, da će se turizam oporaviti te da su educirani i stalni radnici ključ njegova uspjeha.

"Lipanj je pred vratima i u velikoj su neizvjesnosti i poslodavci i radnici u turizmu te hitno treba donijeti nove odluke,“ istaknula je Komen Bujas.

U priopćenju se navodi i kako Vijeće cijeni brzu reakciju Vlade i usvojene izmjene mjere Stalni sezonac kroz mogućnost produljenja perioda produženog mirovinskog osiguranja no apeliraju za dodatnu podršku.

Predlažu da se što prije donesu nove odluke i omogući moratorij ili odgoda ugovorenih obveza koje zbog izvanrednih okolnosti nije moguće ispuniti, a koje se nisu mogle predvidjeti niti su nastale krivnjom stalnih sezonaca ili poslodavaca.

Kao socijalni partneri ukazali smo odmah s početkom korona krize na potrebu prilagodbe ove mjere, prvenstveno na način da se smanji obveza angažmana stalnih sezonaca u ovoj godini (manje od 6 mjeseci).

Sada je sasvim izvjesno da će ova turistička sezona biti puno kraća nego je uobičajeno i da poslodavci neće moći ispuniti 6 mjeseci rada za stalne sezonce.

Stoga je, kako ističu, potrebno omogućiti smanjenje ove obveze ili odgodu iste na iduću godinu tj. dok se ne steknu uvjeti za zapošljavanje, a poslodavci će kao i do sada prve zaposliti upravo stalne sezonce.

"Stalni sezonci su za poslodavce u turizmu jednako važni kao i svi stalni radnici te nam je važno za njih omogućiti jednake mjere zaštite kako u očuvanju stabilnosti radnih odnosa, tako i socijalne zaštite kroz garantiranu naknadu za vrijeme dok ne rade", kazala je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

Dodala je kako vjeruje da će se donijeti potrebna rješenja u smjeru omogućavanja ispunjavanja i zadržavanja ugovornih obveza, te najvažnije zadržavanja svih stalnih radnika.

Predsjednik Socijalnog vijeća za turizam i predsjednik STUH-a Eduard Andrić je pozvao Vladu da nastavi sa provođenjem mjera potpore za turizam kako bi se zadržali svi pozitivni učinci dosadašnjih mjera koje su sačuvale tisuće radnih mjesta i omogućile uključivanje radnika u početak turističke sezone koja je i nadalje upitna jer ne ovisi o nama i turističkim radnicima.

Kazao je kako će zajedno sa HUP-Udrugom ugostiteljstva i turizma nastaviti pregovore oko prilagođavanja nacionalnog - granskog kolektivnog ugovora i svih kolektivnih ugovora sa poslodavcima kako bi aktivno utjecali na daljnji oporavak i održivost djelatnosti u periodu koji nam dolazi, a koji oporavak isključivo ovisi o radnicima i njihovim radnim mjestima koja i nikako ne bi smjela doći u pitanje.

"Turističkom sektoru mora se pružiti podrška kako bi se premostio period do sljedeće turističke godine, što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća do proljeća 2021. i donošenjem mjera za očuvanje poslovanja turističkih tvrtki smanjenjem stope PDV-a i parafiskalnih nameta", zaključilo je Socijalno vijeće za turizam. (Hina/FaH)

Ostale vijesti