Za Hotele Maestral država traži blizu 260 milijuna kuna; Kupari na jesen

Slika /arhiva/duudi-jpeg-L.JPG

Za većinski dionički paket u vlasništvu države u dubrovačkim Hotelima Maestral u drugom obvezujućem krugu traži se početnih 168,3 milijuna kuna te još 90 milijuna kuna za ulaganja, dok se natječaj za obvezujuće ponude za obnovu Kupara može očekivati na jesen.

Doznaje to Hina iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) iz kojeg ističu da je o početnoj cijeni i provedbi prikupljanja obvezujućih ponuda za Hotele Maestral odlučilo Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na svojoj sjednici početkom srpnja.

No, kako uvjeti te prodaje (početna cijena i drugi) nisu do sada javno objavljivani, na upit Hine iz DUUDI-ja su odgovorili da je rok za podnošenje obvezujućih ponuda 60 dana od dana pismenog upućivanja poziva samo ponuditeljima koji su se pismom namjere javili za tu tvrtku u prvom (neobvezujućem) krugu završenom krajem ožujka.

To otprilike znači da se obvezujuće ponude za Maestral, slično kao i za hotele Imperial s Raba i Plat iz Dubrovnika, očekuju na jesen, pri čemu iz DUUDI-ja ističu da CERP, koji to operativno vodi, može odobriti i produljenje rokova za obvezujuće ponude ako to ocijeni opravdanim ili to zahtijeva barem jedan potencijalni ponuditelj.

Osim početne cijene za 352.002 državnih dionica (ili 68,28 posto) u Hotelima Maestral, što je 478,30 kuna po dionici, te ulaganja od minimalnih 90 milijuna kuna, svi drugi uvjeti za tu prodaju isti su kao i 'obvezujući' za Imperial i Plat, odnosno ponuditelji ulaganja trebaju izvršiti iz vlastitih sredstava u roku od najviše tri godine i to tako da svi smještajni objekti budu kategorizirani s najmanje četiri zvjezdice.

Ni u tim, sada javno objavljenim uvjetima, ne spominju se radna niti socijalna prava zaposlenih kojih je u Maestralu ukupno 151 i 'brinu' se za ukupno pet hotela (u uvali Lapad) u sklopu te tvrtke s ukupnim smještajnim kapacitetom od 930 kreveta u 483 sobe.

Kao i prije, iz DUUDI-ja napominju da su uvjeti i za Maestral izrađeni u suradnji s relevantnim i stručnim službama i usuglašeni s nadležnim ministarstvom, a podsjećaju i da je u prvom krugu za Maestral stiglo 18 pisama namjere, pri čemu nikada nisu javno iznosili imena objašnjavajući to kotiranjem Maestrala na burzi.

Kupari na jesen

Investitor za obnovu Kupara, kako se prvobitno najavljivalo, trebao je biti poznat početkom ovog ljeta odnosno u lipnju, međutim proces pripreme i objave natječaja za obvezujuće ponude se (opet) produljio te se može očekivati na jesen, doznaje Hina iz DUUDI-ja i Ministarstva turizma, pri čemu ni iz jedne institucije nisu naznačili u kojem bi to jesenskom mjesecu točno moglo biti.

Nešto konkretniji bio je ministar turizma Darko Lorencin koji je za Hinu kazao da će se natječaj za obvezujuće ponude za Kupare raspisati vrlo skoro odnosno da će se nastavak procedure za raspis tog natječaja operacionalizirati po povratku hrvatske Vlade s ljetne stanke.

Iz DUUDI-ja odgovaraju da je u tijeku intenzivna priprema tog natječaja kako bi bio što konkretniji i detaljniji te da nakon prikupljene pravno-tehničke dokumentacije rade na preostalim tehničkim pretpostavkama za realizaciju projekta Kupari.

Ističu da je pritom potrebno riješiti eventualne nedoumice oko prethodnih pitanja oko tog projekta poput mogućnosti korištenja postojeće infrastrukture, vezana za prostorno-planske preduvjete i druga kako bi se budućim investitorima pružile sve relevantne informacije i kako bi po njegovom završetku u što kraćem vremenu mogli pristupiti raspolaganju nekretninama iz tog projekta.

U prvom neobvezujućem krugu završenom sredinom ožujka za Kupare je pisma interesa dostavilo šest investitora, Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).

Poziv investitorima za obnovu devastiranog u ratu i zapuštenog bivšeg turističkog kompleksa Kupari kod Dubrovnika država je objavila ove godine prvi put u 20 godina, i to za osnivanje prava građenja i prava služnosti nekretnina na rok do 99 godina na hotelsko-turističkoj lokaciji Kupari I u općini Župa Dubrovačka, na samoj obali, gdje je pet hotela u kojima je nekad bilo nešto više od 1.600 kreveta.

Visina ukupne investicije za Kupare procjenjena je od 150 do 300 milijuna eura.

(Hina)



Pisane vijesti