WTAAA: Ograničavanje putovanja razumljivo, ali se mora i pažljivo procijeniti

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/HN20200311491694.jpg

Globalna zajednica udruženja putničkih agencija WTAAA poručila je u srijedu da je ograničavanje putovanja svijetom zbog pandemije Covid-19 razumljivo zbog zdravstvene opasnosti, ali i da se mora pažljivo procijeniti da to ograničavanje ne bude snažnije nego se traži za kontrolu širenja virusa.

U WTAAA (World Travel Agents Associations Alliance) su brojna udruženja putničkih agencija koja predstavljaju 67 zemalja i tržišta, te, kako ističu, kao globalni glas zajednice putničkih agencija u potpunosti podržavaju javnozdravstvene preporuke stručnjaka širom svijeta, s naglaskom da su zdravlje i sigurnost ljudi i turističkoj industriji najvažniji.

Međutim, smatraju i da su u situaciji pandemije i za borbu protiv nje nužne i koordinirane mjere utemeljene na dokazima i činjenicama.

"Dok konačni učinak Covid-a-19 još nije moguće procijeniti, štete u turističkoj i industrija putovanja već su neizmjerne. Iz svih dijelova svijeta slijevaju se sve više alarmantna izvješća o otkazivanjima i odgađanjima poslovnih i privatnih putovanja te o upitnim poslovanjima brojnih tvrtki, zbog čega njihova i budućnost cijele industrije izgleda prilično tmurno", kažu iz WTAAA, čija je članica i ECTAA-Europsko udruženje putničkih agencija i agenata, iz koje su i izvijestili o novim porukama WTAAA, i to dan-dva nakon što je i ECTAA upozorila na slične probleme uslijed širenja Covid-a-19.

Naglašavajući da bez zdravlja, sigurnosti i povjerenja putnika ne može biti ni putovanja, predsjednik WTAAA Mark Meader poručuje da je to i osnova putničke industrije, kao i da se sigurnost mora temeljiti na racionalnim odlukama i utemeljenim činjenicama koje omogućavaju i putovanja bilo koje vrste na siguran način.

"Iako danas pandemija ozbiljno i negativno utječe na poslovna i odmorišna putovanja, koja bi mogla i 'uništiti', ipak su upravo ta putovanja idealna da budu glavni pokretač oporavka svjetske ekonomije nakon pandemije. No, ako će putničke agencije prestati raditi ili se teško nositi s krizom likvidnosti koja sada prijeti kao nikada prije, teško će se ta putovanja pokrenuti. Bez gotovine, agencije su na ivici neuspjeha, te im je stoga sada potrebna jasna i konkretna financijska i ekonomska podrška na nacionalnoj i regionalnoj razini kako bi svladale ovu krizu", upozorio je Meader. (Hina/FaH/EPA)

EU