Vukovarci obnovili vinodolske vinograde i Martinje

Slika /arhiva/110827_ilocka.jpg

Stanovnici Novog Vinodolskog zajedno sa svojim Vukovarcima, koji su kao prognanici prije 19 godina počeli obnovu vinodolskih vinograda, proslavili su danas blagdan "krštenja mošta", popularno Martinje. Naime, desetljećima je vinogradarstvo na području Vinodola bilo zapušteno, a stari naziv tek je podsjećao na nekadašnje vinorodno područje, sve dok prije 19 godina nisu u Novi Vinodolski došli prognani Vukovarci. Vukovarci su tada, zajedno s Novljanima, počeli obnavljati stare i saditi nove vinograde u Vinodolu, a koju godinu nakon toga uslijedio i prvi urod pa je ove godine bila jubilarna 15. berba grožđa. Urod je ove godine bio rekordan - oko 200 tona grožđa, a i slador je iznimno visok - 18 postotnih jedinica.

Danas su Novljani, zajedno sa svojim Vukovarcima, obnoviteljima vinodolskih vinograda, vinogradarstva i vinarstva u tom kraju, proslavili i tradicionalno Martinje, nekadašnji, ali i opet obnovljeni običaj krštenja mošta u vino. Prema riječima Miroslava Palinkaša, direktora Vinarije „Pavlomir“, koji je svojedobno započeo s povratkom vinogradarstva i vinarstva u Vinodol, na 35 hektara danas raste 180 tisuća trsova.

Novljanski Vukovarci uspjeli su u obnovljenim vinodolskim vinogradima dobiti i nekoliko vrhunskih vina, te vratiti nekadašnje hrvatske autohtone sorte, poput žlahtine, žumića i vrbića. Dobro uspijevaju i sorte frankovka, chardonnay i cabernet sauvignon. Glavnina proizvodnje, od sveukupnih oko 170 tisuća litara vina, plasira se na obližnje turističko područje Crikveničko-vinodolske rivijere, rekao je Palinkaš. (Hina)

 



Pisane vijesti