VLADA: Za 60 mil eura povećan iznos za ulaganja u lječilišni i wellness turizam

Slika /1_A_fotke_vijesti/240131_min_fah.jpg

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za povećanje iznosa od 60 milijuna eura iz državnog proračuna za ugovaranje projekata slijedom poziva u okviru NPOO-a za dodjelu bespovratnih sredstava za regionalnu diversifikacija i specijalizaciju hrvatskog turizma tj. za projekte zdravstvenog turizma. Riječ je o pozivu provedenom prošle godine punog naziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti"

Suglasnost za povećanje iznosa Vlada je dala Ministarstvu turizma i sporta, kao nadležnom tijelu za provedbu tog poziva i za komponentu razvoja održivog i otpornog turizma.

Sredstva se povećavaju iz državnog proračuna na poziciji tj. proračuna Ministarstva turizma i sporta (MINTS), rekla je na Vladi ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, podsjetivši da je MINTS u okviru provedbe NPOO-a objavilo taj javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.

Projektni prijedlozi u sklopu tog poziva, dodala je, kandidirani su za financiranje kroz tri grupe - posjetiteljska i infrastruktura aktivnog turizma te u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma.

"Kako je poticanje turizma s naglaskom na zdravstveni turizam dio nacionalne razvojne strategije te jedan od ključnih proizvoda i u Strategiji održivog razvoja turizma do 2030. te kako se tim proizvodima smanjuje sezonalnost turizma i povećava dodana vrijednost, a posebice razvija i turizam na kontinentu, uspješna primjena ovih projekata posebno je važna za ostvarenje strateških ciljeva", istaknula je Brnjac.

Iznijela je i podatke da je za tu treću grupu za financiranje bilo prihvatljivo ukupno 13 projekata u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma, a iz NPOO-a osigurana sredstava dostatna su za sufinanciranje sedam projekata, pa će se ostalih šest sufinancirati sredstvima iz državnog proračuna, na poziciji MINTS-a.

U prilozima s Vlade navodi se i da su financijska sredstva za provedbu tog povećanja osigurana u državnom proračunu za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026., na aktivnosti "Ulaganja u turističku infrastrukturu u funkciji razvoja posebnih oblika turizma", i to tako da će se po 20 milijuna eura osigurati u 2024., 2025. i 2026. godini. (Hina/FaH)

Pisane vijesti